VN: Syrische regering blokkeert noodhulp voor belegerde gebieden

De Syrische regering blokkeert een poging van de Verenigde Naties (VN) om hulpkonvooien toe te laten tot de belegerde gebieden in Syrië, zoals afgesproken in het vorige week tussen de Verenigde Staten en Rusland overeengekomen wapenbestand. Dat heeft VN-gezant Staffan de Mistura donderdag gezegd tijdens een persconferentie in Genève.

Redactie
Een jongen met een speelgoedwapen protesteert met andere kinderen tegen de blokkade van de Castello-weg, waardoor hulp de stad Aleppo niet bereikt. Beeld reuters
Een jongen met een speelgoedwapen protesteert met andere kinderen tegen de blokkade van de Castello-weg, waardoor hulp de stad Aleppo niet bereikt.Beeld reuters

'We hebben een probleem', zei De Mistura. 'De regering, ik herhaal de regering, zou zogenaamde faciliteitenbrieven verstrekken. Het is een bureaucratisch woord, vertaald (vanuit het Arabisch) in het Engels. Het betekent zoiets als toestemming, autorisatie.'

Volgens De Mistura zijn deze brieven noodzakelijk om een veilige doorgang te creëren voor hulpkonvooien die Syrië willen bereiken. De Syrische regering geeft echter geen sjoege.

Het verlenen van hulp aan tienduizenden inwoners van Syrië is onderdeel van het staakt-het-vuren, dat vorige week overeen is gekomen. Tot nu houden de strijdende partijen zich aan het bestand: er zijn sinds maandagavond geen burgerdoden gevallen.

Lees ook

Het akkoord dat de Verenigde Staten en Rusland dit weekend hebben gesloten over Syrië kent veel winnaars. Maar boven het internationale vredesjargon doemt de vraag op: in hoeverre zullen de gewone burgers van Syrië hiervan echt profiteren?

Vrachtwagens staan klaar

Desondanks komt de geplande hulpverlening niet op gang. Aan de Turkse grens staat een twintigtal vrachtwagens klaar om richting Aleppo te vertrekken, maar de weg er naar toe is nog altijd niet vrijgegeven omdat de strijdende partijen zich nog niet hebben teruggetrokken. Regeringstroepen kregen een deel van de weg in juli in handen. De verovering was onderdeel van een campagne om de opstandelingen in de noordelijke stad te omsingelen en van de buitenwereld af te snijden.

De rebellen weigeren nu hun posities op te geven. 'Als het regime zich 500 meter terugtrekt, ten oosten en ten westen van de weg, dan kunnen onze jongens zich wat terugtrekken', zei Zakaria Malahifji van de rebellengroep Fastaqim. 'Maar het regime doet niets.'

Het Russische ministerie van Defensie zei donderdag dat de Amerikanen hun deel van de afspraak niet nakomen. Zij zouden ervoor zorgen dat eenheden van de 'gematigde' oppositie zich los zouden maken van 'terroristische' groepen. Volgens Rusland zijn woongebieden van burgers bestookt door rebelleneenheden 'die onder controle staan van de VS'.

Inwoners in Aleppo protesteren tegen de traag op gang komende hulp. Beeld ap
Inwoners in Aleppo protesteren tegen de traag op gang komende hulp.Beeld ap
Meer over