VN steunen nieuwe premier van Kosovo

Het hoofd van het VN-bestuur in Kosovo, Sören Jessen-Petersen, heeft gisteren de bezwaren van Servië tegen de beoogde nieuwe premier van Kosovo, Agim Ceku, een oud-opperbevelhebber van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK), van tafel geveegd....

Van onze correspondent Olaf Tempelman

Volgens Jessen-Petersen heeft Ceku ‘veel positieve kanten en zullen de Servische bewindslieden met de tijd hun meningen over hem bijstellen’. De democratisch gekozen instituten in Kosovo – op papier nog steeds een provincie van Servië, maar in de praktijk een VN-protectoraat – mogen zelf bepalen wie zij tot premier benoemen, aldus Jessen-Petersen.

In de aanklacht van het Servische oorlogstribunaal wordt Ceku verantwoordelijk gehouden voor het verjagen van tienduizenden Serviërs uit Kosovo en het vermoorden van duizenden in de jaren 1998-1999. Afgelopen vrijdag verzocht de Servische regering het VN-hoofd de verkiezing van Ceku tot premier te verhinderen.

Het is niet de eerste keer dat Belgrado vergeefs bij Jessen-Petersen probeert het aantreden van een voormalig UCK-commandant als premier van Kosovo te voorkomen. Eind 2004 weigerde het VN-hoofd een veto uit te spreken tegen de benoeming van oud-UCK’er Ramusj Haradinaj – net als Ceku politiek actief in de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Enkele maanden later, in maart 2005, moest Haradinaj aftreden nadat hij ook was aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal.

Haradinaj werd opgevolgd door Bajram Kosumi, die vorige week zijn ontslag aanbood. Een Servische regeringswoordvoerder stelde dat nergens ter wereld verdachten van oorlogsmisdaden voor het premierschap worden voorgedragen.

Servisch president Boris Tadic betreurt het feit dat Servië op politieke benoemingen in Kosovo geen enkele invloed kan uitoefenen. Op dit ogenblik voeren Servische en Kosovo-Albanese delegaties in Wenen moeizame onderhandelingen over de toekomst van Kosovo.

Meer over