VN-stafleden vaker afgeluisterd

Meer VN-diplomaten zeggen te zijn bespioneerd. Richard Butler, voormalig wapeninspecteur in Irak, verklaarde vrijdag dat hij tussen 1996 en 1999 werd afgeluisterd door ten minste vier permanente leden van de Veiligheidsraad....

Van onze correspondent Peter de Waard

'Als ik vertrouwelijk wilde bellen, dan moest ik beneden naar het café gaan', aldus Butler. 'Daar was zoveel omgevingslawaai dat het een stuk moeilijker was de lijn af te tappen. Vaak liep ik ook Central Park in om even privé met iemand te kunnen bellen. Ik bleef wandelen, hield mijn hoofd naar beneden en sprak met gedempte stem, zodat ook richtmicrofoons geen succes zouden hebben. Het is geen paranoia. Hoe ik het wist? Ik zag de afschriften van privégesprekken van andere diplomaten.'

Butler zei dat niet alleen de Amerikanen en Britten hem afluisterden, maar ook de Fransen en Russen.

Een Australische nieuwszender meldde vrijdag dat ook Hans Blix, VN-wapeninspecteur in Irak, zou zijn afgeluisterd. 'Elke keer als Blix in Irak op bezoek was, werden zijn gesprekken opgenomen. De afschriften werden beschikbaar gesteld aan de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland', meldde een anoniem gehouden bron aan de Australische zender ABC.

De onthullingen komen een dag nadat de voormalige Britse minister Clare Short verklaarde dat Britse spionnen in de aanloop naar de oorlog met Irak secretaris-generaal van de VN Kofi Annan hebben afgeluisterd. Short zegt verslagen te hebben gezien van Annans privételefoontjes.

Annans voorganger, Boutros Boutros Ghali, meldde gisteren altijd aangenomen te hebben dat tijdens zijn VN-tijd al zijn gesprekken werden afgeluisterd. Boutros Ghali, die tussen 1992 en 1996 secretaris-generaal van de Verenigde Naties was, verklaarde gewaarschuwd te zijn dat agenten van verschillende landen bugs hadden geplaatst op zowel zijn kantoor als in zijn privéwoning.

De Mexicaanse regering, een van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad in de aanloop naar de oorlog, liet gisteren weten bij de Britten om opheldering te hebben gevraagd over het bespioneren van haar diplomaten.

In Groot-Brittannië is Clare Short onder vuur komen te liggen na haar uitlatingen over het bespioneren van Annan. Niet alleen Blair-aanhangers, maar ook tegenstanders van de oorlog vinden dat de ex-minister hoogst onverantwoordelijk heeft gehandeld door uit de school te klappen met geheime informatie.

Robin Cook, die bij het begin van de oorlog tegen Irak aftrad als minister, zei dat hij verbaasd zou zijn als Groot-Brittannië daadwerkelijk de secretaris-generaal van de VN zou hebben afgeluisterd. 'De beschuldiging maakt deel uit van Shorts campagne de premier te ondermijnen. Ze zijn schadelijk voor zowel de regering als de partij die haar het privilege heeft gegeven van een ministerschap', aldus Cook.

Jack Cunningham, een ander voormalig kabinetslid, zei dat Short zich zoals ieder ander moet houden aan de beloftes die aan het ministerschap zijn verbonden. 'Sinds ze echter uit de regering is getreden, probeert ze op iedere mogelijke manier de regering zwart te maken.'

Minister David Blunkett van Binnenlandse Zaken zei te zullen onderzoeken of Short ook juridisch kan worden vervolgd wegens overtreding van de Official Secrets Act die haar een vertrouwensplicht heeft opgelegd. 'Maar we zullen hierbij niet te hard van stapel lopen', aldus Blunkett.

De regering van Tony Blair wil van Short geen martelaar maken. Blair waarschuwde vrijdag voor dissidente leden binnen zijn partij die de Tories weer in het zadel willen helpen.

Meer over