nieuwsNigeria

VN slaan alarm: tienduizenden Nigerianen op de vlucht voor geweld

Zo’n veertigduizend Nigerianen zijn de afgelopen vier maanden vanuit het noordwesten naar buurland Niger gevlucht. De Verenigde Naties slaan alarm en spreken van een ‘nieuwe humanitaire ramp’.

Belgische militairen trainen agenten in Niger. Het buurland is een veilige uitvalsbasis voor veel Nigerianen. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Belgische militairen trainen agenten in Niger. Het buurland is een veilige uitvalsbasis voor veel Nigerianen.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant

De situatie in Nigeria verslechtert in rap tempo. Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben gewapende groeperingen in het noordwesten van het land een groeiende vluchtelingenstroom op gang gebracht. Nigerianen trekken noordwaarts en zoeken hun heil in het relatief ‘veilige’ Niger.

Het geëscaleerde geweld vindt vooral plaats in de staten Sokoto, Zamfara en Katsina. Ontvoeringen, martelingen, moord, seksueel geweld en de confiscatie en vernietiging van huizen en ander bezit zouden daar inmiddels aan de orde van de dag zijn.

UNHCR-woordvoerder Babar Baloch zei tegen persbureau Reuters dat het niet per se gaat om aanvallen van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Die bestookt al een decennium vooral het noordoosten van het land. In het noordwesten zou het grotendeels gaan om andere georganiseerde gewapende groepen.

Terreurgolf

Het is tekenend voor de situatie in de Sahel-landen. Ze zijn de controle kwijtgeraakt over de nietsontziende terreurgolf die wordt veroorzaakt door een explosieve combinatie van jihadisten, smokkelbendes en onderling vechtende nomadenvolkeren.

Niet alleen Nigeria, maar ook Mali en Burkina Faso gaan gebukt onder het geweld. Door de westerse landen wordt alleen Niger nog gezien als rustpunt in de regio. Daar bevindt zich bijvoorbeeld de Franse uitvalsbasis van waaruit de Mali-missie wordt uitgevoerd. Amerikanen hebben er een dronebasis gebouwd.

De UNHCR laat weten weinig optimistisch te zijn over Nigeria. Op 11 september alleen al zijn 2.500 Nigerianen naar Niger gevlucht. De vluchtelingenorganisatie zegt nog voor het einde van het jaar ruim 30 miljoen euro extra nodig te hebben om de situatie te lijf te gaan.

Lees ook de reportage van Volkskrant-redacteur Carlijne Vos, die in mei ondervond hoe Niger het centrum is geworden van de internationale strijd tegen terreur in de Sahel-regio.

Meer over