NIEUWS

VN-rapporteurs: ‘Rusland verantwoordelijk voor poging Navalny te vergiftigen’

Rusland was verantwoordelijk voor de poging vorig jaar om Kremlin-criticus Aleksej Navalny te vergiftigen. Tot deze conclusie komen twee hoge mensenrechtenfunctionarissen van de VN. Zij pleitten maandag voor een internationaal onderzoek naar de mislukte poging.

Speciaal rapporteur Irene Khan (vrije meningsuiting) licht de uitkomst van het VN-onderzoek toe tijdens een persconferentie in Genève. Beeld AFP
Speciaal rapporteur Irene Khan (vrije meningsuiting) licht de uitkomst van het VN-onderzoek toe tijdens een persconferentie in Genève.Beeld AFP

Volgens Agnes Callamard, speciaal rapporteur standrechtelijke executies, en Irene Khan, speciaal rapporteur vrije meningsuiting, was de aanslag een ‘sinistere waarschuwing’ van Moskou aan critici van president Poetin. Het maakte volgens het tweetal deel uit van een patroon van aanvallen op critici van het Kremlin in binnen- en buitenland.

De VN-deskundigen maakten de voorlopige conclusies bekend van hun onderzoek naar de vergiftiging. Navalny, de belangrijkste criticus van Poetin, werd in augustus onwel in Siberië op een binnenlandse vlucht. Hij werd in coma naar Duitsland gevlogen. Uit onderzoeken van laboratoria in Zweden, Duitsland en Frankrijk bleek dat hij was vergiftigd met novitjsok, een chemisch wapen dat in de tijd van de Sovjet-Unie werd ontwikkeld.

Tests van het OPCW, dat toeziet op naleving van het verdrag tegen chemische wapens, ondersteunden deze conclusies. ‘Het moest een duidelijke, sinistere waarschuwing sturen dat dit het lot zou zijn van iedereen die kritiek levert en zich verzet tegen de regering’, aldus de VN-rapporteurs. Volgens de deskundigen schond Moskou met het gebruik van novitsjok het verdrag tegen chemische wapens. Rusland heeft dit verdrag getekend.

Poging tot moord

‘Het was bedoeld om Navalny te vermoorden’, concluderen Callamard en Khan over de inzet van novitsjok. ‘Gezien de ontoereikende reactie van de autoriteiten, het gebruik van verboden chemische wapens en het duidelijke patroon van pogingen tot gerichte moordpartijen, zijn wij van mening dat er dringend een internationaal onderzoek moet worden uitgevoerd.’

De rapporteurs, die de onmiddellijke vrijlating eisten van Navalny, maakten een brief openbaar die ze eind december naar de Russische regering stuurden. Hierin waarschuwden ze Moskou dat regeringsfunctionarissen voor poging tot moord kunnen worden aangeklaagd als de beschuldigingen waar zijn. Navalny werd vorige maand, kort na zijn terugkeer uit Duitsland, in Moskou veroordeeld tot 3,5 jaar in een werkkamp omdat hij volgens de rechter de voorwaarden van een vorige straf had geschonden.

Rusland heeft elke betrokkenheid bij de vergiftiging altijd ontkend. Moskou zegt dat het tot nu toe geen enkel bewijs heeft gezien dat Navalny was vergiftigd. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei na het VN-rapport te hopen dat Duitsland alle onderzoeksgegevens over de zaak openbaar maakt. Volgens de Russen houdt Berlijn belangrijke informatie achter.

Meer over