VN-rapporteur: Spanje martelt verdachten

Verdachten van terrorisme die in Spaanse gevangenissen worden vastgehouden, worden gemarteld of anderszins onmenselijk behandeld. Dat schrijft VN-rapporteur voor de mensenrechten Theo van Boven....

De Nederlandse jurist bracht in oktober een bezoek aan Spanje. Hij sprak er 'met geloofwaardige gesprekspartners' uit de civil society, de wetenschap en het rechtswezen. Hij concludeert dat van stelselmatige mishandeling geen sprake is, maar de aanduidingen sporadisch en incidenteel volstaan volgens hem niet.

De mensen die Van Boven sprak melden dat zij bij het verhoor door politie- en veiligheidsfunctionarissen werden geslagen en werden gedwongen zware fysieke inspanningen te verrichten. Ook werd melding gemaakt van vernederende seksuele activiteiten en verstikkingspogingen met behulp van plastic zakken.

'Door de samenhang in de verkregen informatie en de gedetailleerde omschrijving kunnen deze beschuldigingen van marteling niet als verzinsels worden afgedaan', concludeert de VN-rapporteur, die verder stelt dat vooral verdachten van terrorisme het slachtoffer zijn van martelingen.

Hij roept de Spaanse autoriteiten op publiekelijk te verklaren dat het martelen en vernederen van verdachten verboden is.

Meer over