NieuwsAnti-drugsbeleid

VN-rapport: systematische moord op Filipijnse drugsverdachten

Op de Filipijnen was de afgelopen jaren sprake van de ‘wijdverbreide en systematische moord op drugsverdachten’. Dat concludeert een rapport dat in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is opgesteld.

Een demonstratie tegen het beleid van president Rodrigo Duterte, in de buurt van hoofdstad Manilla.Beeld REUTERS

Volgens het rapport zijn sinds het aantreden van de Filipijnse president Rodrigo Duterte zeker 8.663 drugsverdachten vermoord. ‘Sommige schattingen gaan uit van drie keer zoveel slachtoffers.’ Onder de slachtoffers zijn zeker 70 kinderen.

Na zijn verkiezingswinst in 2016 beloofde Duterte een ‘oorlog tegen drugs’. Daarop volgde een golf van moorden, met name in de hoofdstad Manilla, waarbij de politie achteraf steevast aangaf dat de verdachten zich hadden ‘verzet’ tegen hun arrestatie. Dit werd dikwijls door getuigen tegengesproken. Ook kwam het voor dat op camerabeelden te zien was dat lijken op straat werden neergelegd.

De rapporteurs bekeken 25 politieoperaties in Manilla waarbij 45 doden vielen, en concluderen onder meer dat pistolen met hetzelfde serienummer bij verschillende plaatsen delict werden aangetroffen, wat erop wijst dat de wapens daar door de politie werden neergelegd.

Het rapport hekelt een cultuur van ‘straffeloosheid’ in de Filipijnen. Slechts in één zaak werden agenten veroordeeld. Dat betrof de moord op de 17-jarige student Kian delos Santos, die door een beveiligingscamera werd vastgelegd. Na veel publieke ophef werden drie agenten veroordeeld.

‘Zorgen over veiligheid’

‘Getuigen, nabestaanden, journalisten en advocaten die we hebben geïnterviewd, maken zich zorgen over hun veiligheid en voelen zich machteloos in de zoektocht naar gerechtigheid’, schrijven de onderzoekers. Ze stellen ook vast dat in de afgelopen vier jaar ten minste 248 Filipijnse mensenrechtenverdedigers, advocaten, journalisten en vakbondsmedewerkers vanwege hun werk zijn vermoord.

Volgens de onderzoekers lijken de autoriteiten door hun agressieve taalgebruik direct aan te sturen op het uitschakelen van drugshandelaren. In een regeringsdocument uit 2017 staat onder het kopje ‘resultaten van de strijd tegen drugs’ dat ruim 16 duizend moorden worden onderzocht. Een politiememo uit 2016 spreekt van het ‘neutraliseren’ van personen in het drugscircuit. ‘Zulke slecht gedefinieerde en dreigende taal, in combinatie met aanmoedigingen op het hoogste niveau om dodelijk geweld te gebruiken, heeft de politie er wellicht toe aangezet dit te interpreteren als een vrijbrief om te doden’.

Het rapport zal later deze maand aan de VN-Mensenrechtenraad worden gepresenteerd. Het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoekt of tijdens de ‘oorlog tegen drugs’ in de Filipijnen sprake is geweest van misdaden tegen de menselijkheid. De regering-Duterte heeft zich daarom officieel teruggetrokken uit het hof. 

Felle protesten na sluiten grootste tv-zender Filipijnen
‘ABS-CBN stopt ermee.’ Jongstleden dinsdag even voor 20.00 uur lokale tijd verscheen deze tekst op het beeldscherm van miljoenen Filipino’s. De grootste televisie- en radiozender van het Aziatische land moest op zwart nadat de vergunning na 25 jaar was verlopen. 

VN leveren kritiek op ‘buitensporig’ politiegeweld om corona-lockdowns af te dwingen
De Verenigde Naties slaan alarm over landen waar de politie buitensporig geweld gebruikt om lockdowns wegens het coronavirus af te dwingen. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, waarschuwde daarnaast voor leiders die de situatie misbruiken om hun macht uit te breiden. De VN maken zich onder meer over de Filipijnen ernstig zorgen.

Meer over