VN nemen veiligheidsregels luchthavens onder de loep

Experts van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO gaan onderzoek doen naar veiligheidsmaatregelen van luchthavens tegen terrorisme. Aanleiding voor het onderzoek is de bomaanslag op een Russisch vliegtuig in Egypte eind oktober, die mogelijk kon gebeuren vanwege gebrekkige veiligheidscontroles op de luchthaven van Sharm el-Sheikh in Egypte.

Passagiers staan in de rij om in te checken op Schiphol. Beeld ANP
Passagiers staan in de rij om in te checken op Schiphol.Beeld ANP

Dat heeft voorzitter Olumuyiwa Benard Aliu van de ICAO maandag gezegd. Veiligheidsexperts komen in maart bijeen om bestaande veiligheidsregels onder de loep te nemen om te zien waar de veiligheid tekort schiet. De experts komen waarschijnlijk met adviezen die luchthavens als leidraad kunnen gebruiken voor het nemen van maatregelen.

Ook wordt de veiligheid van luchthavens in alle 192 lidstaten van de VN beoordeeld. Die rapporten worden niet openbaar gemaakt, maar gestuurd naar de verantwoordelijke overheden.

Veiligheid Sharm el-Sheikh

Verschillende ervaren beveiligers van het vliegveld hebben zelf na de crash van het Russische vliegtuig tegen persbureau AP gezegd dat de veiligheidsmaatregelen op Sharm el-Sheikh niet deugen.

Onder andere kapotte bagagescanners en omkoopbare beveiligers zouden al jarenlang voor een lekke beveiliging zorgen. Volgens de beveiligers was eveneens één van de bagagescanners op het vliegveld kapot maar weigerden luchtvaartautoriteiten die te vervangen. Ook zouden scanners soms uit worden gezet om elektriciteit te besparen.

De 'onderbetaalde agenten' die aan de wel werkende scanners staan zouden makkelijk om te kopen zijn. 'Je wilt niet weten hoe vaak ik een tas vol drugs of wapens heb gevonden die ze voor 10 euro ofzo lieten passeren', aldus een anonieme bron tegen AP. Daarnaast zouden slechts incidenteel koffers worden gecontroleerd.

De Egyptische autoriteiten begonnen hun onderzoek naar de vliegramp met het ondervragen van luchthavenpersoneel. Sommige werknemers zouden onder extra toezicht zijn gesteld.

De Russische Airbus A321 stortte neer in de Sinaï-woestijn in Egypte. Hierbij kwamen 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, om het leven. De aanslag werd opgeëist door een groep jihadisten.

Russische toeristen op de luchthaven van Sharm el-Sheikh. Beeld epa
Russische toeristen op de luchthaven van Sharm el-Sheikh.Beeld epa
Meer over