'VN moeten MH17-zaak afhandelen'

Twintig nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met de MH17 willen dat Nederland het onderzoek overdraagt aan de Verenigde Naties.

Een foto van de rampplek van afgelopen zomer. Beeld afp
Een foto van de rampplek van afgelopen zomer.Beeld afp

De advocaat van de familieleden, Bob van der Goen: 'Niemand weet wie wat doet. Er is geen coördinatie, geen leiderschap van Nederland.' Tweede Kamerlid Louis Bontes wil een Kamerdebat over de kwestie.

Persbureau Reuters heeft een brief ingezien die door advocaat Van der Goen naar premier Mark Rutte is gestuurd. De twintig nabestaanden, uit de Verenigde Staten, Nederland, Belgïe en Duitsland, vinden dat Nederland niet alleen het feitenonderzoek, maar ook het strafrechtelijk onderzoek 'volledig heeft verpest'. Nederlandse ambtenaren hebben volgens hen op alle fronten gefaald en daarom moet er nu een speciale gezant van de VN mee aan de slag. Van der Goen was zondag niet bereikbaar. Rutte kon niet reageren omdat hij de brief nog niet heeft ontvangen.

Vertrouwen

'Ik vind het nogal wat, die mensen zijn hun vertrouwen kwijt', zegt fractievoorzitter Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren. 'Rutte moet aangeven wat hij met het verzoek van de nabestaanden doet.' Hij zal morgen steun vragen voor een plenair debat over de brief.

Het duurde even voordat Nederlandse experts het voldoende veilig vonden om te zoeken naar stoffelijke resten. Op 17 juli werd de vlucht MH17 van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten. Daarbij kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders. Er werd hinder ondervonden door gevechten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Inmiddels is een deel van de brokstukken geborgen en onderweg naar Nederland.

CDA-Kamerlid Pieter Omzigt weegt de brief als een signaal aan minister-president Rutte van twintig nabestaanden. 'Een beperkte groep, maar niet heel klein.' Hij is nog niet zover dat hij het verzoek van Bontes wil steunen. Wel vindt hij het cruciaal dat het kabinet snel antwoord geeft over hoe het denkt dat de vervolging moet plaatsvinden. Omzigt: 'De verdachten moeten een eerlijk proces krijgen en de kans moet groot zijn dat de daders acher de tralies belanden.'

Volgens de Britse krant The Sunday Times heeft Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer regelt, er daags voor de ramp bij de Oekraïense autoriteiten op aangedrongen in het oosten van het land het luchtruim te sluiten voor passagiersvluchten. Volgens de krant sloeg Oekraïne de waarschuwing in de wind.

Meer over