VN-missie Congo-Kinshasa raakt geheel in verwarring

De verwarring over de mensenrechtenmissie van de VN in Congo-Kinshasa werd gisteren compleet toen het persbureau Reuter een bericht van 30 september introk waarin stond dat de Congolese president Laurent Kabila om het vertrek van de VN-inspecteurs had verzocht....

Reuter, AP

KINSHASA

Op grond van dit bericht besloot VN-secretaris-generaal Kofi Annan woensdag de leiding van de missie naar New York terug te roepen.

Kabila zou zijn uitspraak hebben gedaan op het vliegveld van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, vlak voor vertrek naar Kinshasa. Eenmaal teruggekeerd ontkende de president te hebben gevraagd om het vertrek. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Karaha verzekerde in New York dat zijn regering alle medewerking wil verlenen aan het voorgenomen onderzoek naar moorden op Hutu-vluchtelingen.

Reuter maakte gisteren bekend dat het bericht 'fout en ingetrokken' is. Kabila had niet gezegd over de inspecteurs: 'We verzoeken Kofi Annan om hen te vragen te vertrekken'. Zijn opmerking dat de inspecteurs slechts verklaringen vanuit chique hotels uitgeven en niet eens de gebieden waar de slachtingen zouden zijn aangericht hebben bezocht, maakte hij niet op een persconferentie maar tijdens een diner.

Annans besluit is echter vooral ingegeven door onvrede over de tegenwerking van Congo, aldus diplomaten bij de VN in New York. Volgens hen zullen de VS een speciale gezant naar Kinshasa sturen om de impasse te doorbreken.

Meer over