'VN-macht tegen het weekeinde naar Oost-Timor'

De tijd dringt in Oost-Timor. De milities blijven dood en verderf zaaien, ook in West-Timor. De VN hebben hun belegerde complex in Dili ontruimd....

Australië wil morgen beginnen met het droppen van voedsel en medicijnen voor de tienduizenden ontheemden in Oost-Timor. De voorhoede van de VN-vredesmacht zal waarschijnlijk op z'n laatst tegen het weekeinde in Oost-Timor arriveren, heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan dinsdagavond verklaard.

De tijd dringt. De VN hebben gisteren hun door milities belegerde hoofdkwartier in Dili gesloten en de meeste medewerkers en dertienhonderd vluchtelingen die in het VN-complex verbleven geëvacueerd. Kort na de ontruiming staken militieleden het VN-complex in brand.

De leider van de VN-missie in Oost-Timor, Ian Martin, is met het eerste vliegtuig naar het Australische Darwin meegevlogen. Hij zei dat het zo gevaarlijk was in Dili dat hij wel tot evacuatie moest beslissen. Gewapende bendes hangen rond in de straten en daklozen plunderen gebouwen om aan voedsel te komen.

De Veiligheidsraad zal naar verwachting vandaag een besluit nemen over het sturen van de internationale vredesmacht. Het is nog niet duidelijk welke landen die macht zullen vormen. Wel is het zo goed als zeker dat Australië een groot aantal militairen levert. Indonesië heeft zijn bezwaren tegen deelname van dat land laten varen. Minister Alatas van Buitenlandse Zaken zei in New York dat zijn regering geen voorwaarden stelt. 'De VN stellen de troepenmacht samen.'

Het geweld in Oost-Timor gaat nog altijd in volle hevigheid door. De milities hebben het niet alleen gemunt op de VN en Timorese aanhangers van onafhankelijkheid, maar ook op religieuzen. Ze hebben de secretaris-generaal van de protestantse kerk, Francisco Vasconcelos, vermoord.

De Oost-Timorese bisschop Carlos Belo heeft de paus gevraagd bij de VN aan te dringen op een spoedige stationering van de VN-vredesmacht om verder bloedvergieten te voorkomen. Priesters en nonnen zijn ook het doelwit van de milities 'omdat de kerk de stem van het volk is', zei Belo gisteren in Vaticaan-stad.

Volgens de VN-organisatie FAO zijn al zevenduizend personen vermoord sinds het referendum. De bevolking wordt nog steeds 'systematisch uitgeroeid', verklaarde de organisatie in Rome.

De milities in Oost-Timor zijn niet van plan de strijd op te geven als de internationale vredesmacht naar het gebied komt. Cancio Carvalho, plaatsvervangend leider van enkele milities, ziet 'geen andere mogelijkheid dan met alle wapens de strijd aan te gaan'. Als dat dreigement wordt uitgevoerd, lijken anti-westerse rellen en gewelddadige confrontaties met de VN-vredesmacht onvermijdelijk.

Indonesië beloofde dinsdag dat journalisten weer onbeperkte toegang tot Oost-Timor krijgen.

Meer over