VN-hulp aan Syrië mogelijk gestopt

De Verenigde Naties waarschuwden gisteren dat zij mogelijk al binnen enkele weken humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen in de regio deels moeten opschorten, wegens ernstige budgettekorten.

VAN ONZE CORRESPONDENT REMCO ANDERSEN

BEIROET - De hoofden van vijf VN-hulporganisaties deden bovendien een ongewoon openhartige oproep aan de internationale gemeenschap, die volgens hen 'onvoldoende urgentie voelt om de wreedheid en het bloedbad in Syrië te stoppen.'

'Genoeg!' eindigt de verklaring. 'Gebruik je invloed, nu, en red het Syrische volk en de regio van een catastrofe.'

De waarschuwing voor een regionale catastrofe komt terwijl het geweld in het grensgebied tussen Syrië en noord-Libanon de afgelopen dagen oplaaide. De Syrische Nationale Coalitie, een oppositiekoepel, riep de Libanese regering gisteren op om 'de operaties van (de Libanese sjiitische groep) Hezbollah op Syrisch grondgebied onmiddellijk te stoppen.'

Een dag eerder diende de Libanese regering op haar beurt een klacht in bij de Arabische Liga over beschietingen vanuit Syrië op Libanon. Afgelopen zondag stierven twee burgers nadat Syrische rebellen het noord-Libanese dorp al-Qasr met raketten beschoten, naar eigen zeggen als antwoord op beschietingen door Hezbollah vanuit de omgeving van het dorp.

Libanon is verdeeld in voor- en tegenstanders van Assad. Hezbollah steunt het regime in Damascus, dat wordt geleid door een sjiitische splintergroep. Libanese soennieten steunen de opstanden.

De schermutselingen bij de grens vinden plaats rond een aantal sjiitische dorpen die deels in Libanon, deels in Syrië liggen. Hezbollah zegt dat het geen aanvallen uitvoert maar dat haar strijders burgers in de sjiitische Syrische dorpen net over de grens met Libanon helpen zichzelf te verdedigen. Volgens de groep worden die het slachtoffer van aanvallen door rebellen.

Syrische oppositiestrijders en internationale waarnemers zeggen echter dat Hezbollah actief meevecht aan de kant van het regime in - onder andere - de regio rondom Homs, nabij de Libanese grens, en in Damascus. De afgelopen maanden heeft Hezbollah volgens lokale media enkele tientallen strijders in Libanon begraven. Algemeen wordt aangenomen dat die tijdens operaties in Syrië omkwamen.

Ondertussen beloofde de Syrische leider Bashar al-Assad gisteren een gedeeltelijke amnestie voor misdrijven die tot dan toe werden gepleegd. Wie zich heeft aangesloten bij 'de terroristen', de term van het regime voor opstandelingen, krijgt een kwart strafvermindering.

Net als bij eerdere, vergelijkbare uitspraken deden oppositieleden de belofte af als nietszeggend zolang er nog vele duizenden politieke gevangenen incommunicado vastzitten. De Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib zei dat het gebaar alleen betekenis had als vrouwen en kinderen de komende dagen werden vrijgelaten.

undefined

Meer over