VN: Hongersnood dreigt in Hoorn van Afrika

De Verenigde Naties (VN) vrezen voor een nieuwe hongersnood in de Hoorn van Afrika. Door een ernstige droogte hebben in Somalië, Kenia, Djibouti en Ethopië meer dan elf miljoen mensen voedselhulp nodig....

In de woestijn en halfwoestijn in het oosten van Afrika is voedselgebrek een gebruikelijk verschijnsel, maar in zuidelijke delen van Somalië dreigt de komende oogst de slechtste in tien jaar te worden. Hier hebben ongeveer twee miljoen mensen humanitaire hulp nodig, maakte de Wereldvoedselorganisatie FAO vrijdag in.

De VN-organisatie vreest ook ernstige voedselproblemen voor een miljoen mensen in het Somalische deel van Ethiopië. Hulpverleners hebben snel meer dan 40 miljoen dollar (33 miljoen euro) nodig om een hongersnood af te wenden. In heel Ethiopië zijn acht miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp.

In het naburige Djibouti dreigt volgens de FAO honger voor 150.000 personen (een vijfde van de bevolking). De regering van Kenia heeft de internationale gemeenschap eerder al om 150 miljoen dollar (125 miljoen euro) steun gevraagd. Nairobi gaat er vanuit dat 2,5 miljoen mensen (10 procent van de bevolking) hulp nodig heeft.

Meer over