VN halen westerse blauwhelmen uit Eritrea

De Verenigde Naties trekken hun Noord-Amerikaanse en Europese vredessoldaten terug uit Eritrea. Zoals de regering in Asmara heeft geëist, worden de blauwhelmen verplaatst naar Ethiopië, zeiden VN-functionarissen woensdag....

Volgens het besluit, genomen door de VN-Veiligheidsraad, gaat het om een tijdelijke maatregel in het belang van de veiligheid van de VN-staf in het Oost-Afrikaanse land.

De VN-vredesmissie Unmee is langs de grens met Ethiopië gestationeerd. De blauwhelmen controleren daar een gedemilitariseerde bufferzone. Ethiopië en Eritrea vochten tussen 1998 en 2000 een bloedige grensoorlog uit, waarin meer dan 70.000 doden vielen. De laatste maanden is de spanning flink opgelopen.

Eritrea verbood de VN'ers in oktober nog langer met helikopters te vliegen. Tien dagen geleden liet de regering in Asmara weten dat Noord-Amerikanen en Europeanen komende vrijdag het land moeten verlaten. Vermoedelijk is de regering van Eritrea gegriefd door een dreigement van de VN-Veiligheidsraad vorige maand om het land sancties op te leggen als de opgelegde beperkingen aan Unmee-patrouilles niet worden ingetrokken.

Meer over