VN: geweld Oekraïne heeft 8000 levens gekost

Het geweld in Oekraïne heeft sinds april vorig jaar aan 7962 mensen het leven gekost. Door het conflict tussen de overheid in Kiev en de separatisten in het oosten raakten bovendien 17.811 mensen gewond. Dat heeft de VN-organisatie voor de mensenrechten in Genève dinsdag bekendgemaakt.

Redactie
Demonstratie in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Beeld anp
Demonstratie in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.Beeld anp

In maart 2014 werd op de Krim de onafhankelijkheid uitgeroepen en een dag later annexeerde Rusland het vruchtbare schiereiland. Dat leidde vervolgens tot het gewapende conflict in het oosten.

Momenteel is het betrekkelijk rustig in het oorlogsgebied in het Donetsbekken. Minister van Defensie Stepan Poltorak van Oekraïne zei dinsdag dat de separatisten dagelijks twee tot vier aanvallen met artillerie op regeringstroepen uitvoeren. Sinds 1 september geldt een staakt-het-vuren in het gebied dat behoorlijk wordt nageleefd, zo liet ook het Kremlin dinsdag weten. Anderzijds komen de partijen niet nader tot elkaar daar waar het onderhandelingen over verkiezingen in de regio betreft.

Begin maart van dit jaar was het dodental in Oekraïne de zesduizend gepasseerd. Dat maakte Zeid Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, destijds bekend.

Meer over