VN-functionaris: 'Etnische zuivering' door leger Myanmar

Het leger van Myanmar is bezig met een 'collectieve afstraffing' van de islamitische Rohingya-minderheid in het westen van het land, met 'etnische zuivering' als ultiem doel. Die beschuldiging uitte VN-functionaris John McKissick donderdag tegen de BBC.

Redactie
Indonesische activisten protesteren tegen het geweld tegen Rohingya-moslims in Myanmar Beeld epa
Indonesische activisten protesteren tegen het geweld tegen Rohingya-moslims in MyanmarBeeld epa

Om de Rohingya-moslims het land uit te jagen, worden volgens de bestuurder in de grensstreek 'mannen doodgeschoten, kinderen afgeslacht, vrouwen verkracht en huizen verbrand en geplunderd'. McKissick leidt een missie van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in buurland Bangladesh. Daar zijn al duizenden mensen naartoe gevlucht vanwege het geweld.

Maandag maakte Human Rights Watch bekend dat het leger van Myanmar op grote schaal dorpen van de Rohingya in het noordwesten van het land vernietigt. Het leger zelf spreekt van een tegenoffensief tegen gewapende 'terroristen', volgens de regering Rohingya's, die begin oktober negen agenten doodden bij een overval op grensposten in de deelstaat Rakhine. Het gebied is afgegrendeld en er zijn berichten over martelingen, verkrachtingen en executies.

Volgens de regering van Myanmar overdrijft de mensenrechtenorganisatie. Deze riep de VN maandag op een onderzoek in te stellen.

Aung San Suu Kyi

De ongeveer 1 miljoen Rohingya hebben al decennia te maken met onderdrukking en discriminatie door de boeddhistische meerderheid. Door de Birmezen worden ze als illegale immigranten gezien, ruim honderdduizend van hen verblijven in vluchtelingenkampen.

De beschuldigingen zijn pijnlijk voor de nieuwe leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, die nadrukkelijk de verzoening van etnische minderheden nastreeft.

Meer over