Nieuws

VN eisen toegang grens Polen Belarus na dood migranten

Twee organisaties van de Verenigde Naties hebben toegang geëist tot het grensgebied van Polen en Belarus, nadat vier migranten dood werden aangetroffen. Polen weigert de migranten op te nemen die door Belarus naar de grens zijn gestuurd. Op zijn beurt weigert Belarus hen terug te nemen.

Poolse grensbewakers houden de wacht bij een groep migranten vlakbij het dorp Usnarz Gorny. Beeld REUTERS
Poolse grensbewakers houden de wacht bij een groep migranten vlakbij het dorp Usnarz Gorny.Beeld REUTERS

Afgelopen weekend werden in de grensstreek vier mensen aangetroffen, nadat onderkoeling en uitputting hen fataal was geworden. Polen heeft het grensgebied met Belarus afgesloten voor media en ngo's, die daardoor weinig zicht hebben op de situatie. De Internationale Organisatie voor Migratie en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen, beide agentschappen van de VN, eisen nu toegang tot het gebied om de migranten ‘medische hulp, voedsel, water en onderdak te bieden, zeker met het oog op de naderende winter’.

Levens redden

Daarmee kunnen levens gered worden, aldus de VN-agentschappen, die voorts een onderzoek naar de vier doden willen. Volgens de VN is de nationaliteit van de omgekomen migranten nog niet bevestigd, maar zouden twee van hen uit Irak komen.

Belarus stuurt al geruime tijd migranten naar de grens met Litouwen en Polen. De Europese Unie heeft sancties tegen Belarus getroffen vanwege de gewelddadige onderdrukking van de oppositie na de frauduleus verlopen verkiezingen van 2020.

De Belarussische dictator Loekasjenko neemt nu wraak op de EU door migranten naar de buitengrens van de EU te sturen. In eerste instantie werden ze naar Litouwen gestuurd, dat onderdak biedt aan de Belarussische oppositie. Afgelopen maand verschenen steeds meer migranten aan de Poolse grens.

Hekken met prikkeldraad

Litouwen en Polen laten geen mensen meer toe. Ook bouwen ze hekken met prikkeldraad langs de grens. Het terugsturen van migranten is in strijd met internationaal recht. Volgens internationale verdragen heeft iedereen het recht asiel aan te vragen en moeten zulke aanvragen individueel worden beoordeeld.

Polen en Litouwen zeggen echter dat zij met een noodtoestand worden geconfronteerd omdat Belarus een ‘hybride oorlog’ tegen ze voert en de migranten als menselijke wapens inzet. Ondanks de vier doden, blijft Polen zijn optreden verdedigen.

‘We hebben te maken met een poging van Belarus om een kunstmatige migratieroute te gebruiken om eerst de grens met Litouwen en Letland te destabiliseren en nu vooral de grens met Polen’, schreef de minister voor Geheime Diensten Stanislaw Zaryn in een verklaring. Volgens Zaryn heeft Belarus tenminste tienduizend migranten naar Polen gestuurd. Hij voorspelde dat de crisis nog maanden zal voortduren.

.

Meer over