VN-commissie onderzoekt moord op Bhutto

Een commissie van de Verenigde Naties gaat de moord onderzoeken op Benazir Bhutto, de voormalige Pakistaanse premier. Bhutto’s weduwnaar, de Pakistaanse president Asif Ali Zardari, en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon hebben dit woensdag bekendgemaakt....

AP

Zardari zei dat een drie leden tellende commissie de moord van 27 december 2007 zal onderzoeken. De financiers, de organisatoren, de sponsors en de samenzweerders moeten voor het gerecht worden gebracht, zei de president. Bhutto kwam om het leven tijdens een dubbele aanslag. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op en er werden schoten gelost op haar autostoet.

Ban zei dat op korte termijn een onafhankelijke commissie wordt benoemd, die onder leiding komt te staan van ‘een zeer eerbiedwaardig persoon’. Hij weidde niet uit en verstrekte geen details over het mandaat van de commissie.

Bhutto vond de dood toen zij in een autostoet een bijeenkomst in de garnizoensplaats Rawalpindi verliet. Zij had in Rawalpindi campagne gevoerd voor haar partij, de Pakistaanse Volkspartij.

De toenmalige regering, onder leiding van president Pervez Musharraf, wees met de beschuldigende vinger naar Baitullah Mehsud, een Pakistaanse radicale leider die banden zou onderhouden met Al-Qaida. Ook de CIA noemde Mehsud een van de belangrijkste verdachten.

De Pakistaanse Volkspartij zinspeelde evenwel op betrokkenheid van Musharraf of diens medestanders in het leger of de geheime dienst. De partij eiste een VN-onderzoek.

Meer over