VN: Afrika telt 15 miljoen vluchtelingen

De duizenden vluchtelingen die vanuit Afrika de Middellandse Zee naar Europa oversteken, vormen een fractie vergeleken met de hoeveelheid vluchtelingen die op het Afrikaanse continent onderweg zijn. De Verenigde Naties schatten dat vijftien miljoen mensen er hun woonplek hebben verlaten.

Eritrese vluchtelingen in een opvangkamp in het oosten van Soedan. Beeld afp
Eritrese vluchtelingen in een opvangkamp in het oosten van Soedan.Beeld afp

De meeste vluchtelingen komen uit Zuid-Soedan, Congo, Somalië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze vluchten in de regel naar veiliger regio's of steken de grens over naar buurlanden. De oorzaken voor hun onvrijwillige tocht zijn bijna altijd honger en geweld, aldus de VN.

Alleen al in Somalië zijn een miljoen mensen op de vlucht geslagen vanwege gebrek aan voedsel en het aanhoudende geweld. Ruim 420 duizend van hen vonden een veilige plek in Kenia.

In Nigeria zijn momenteel de meeste mensen op de vlucht, meer dan 2,2 miljoen. De oorzaak vormt de dreiging van de terreurgroep Boko Haram. De VN schatten het aantal mensen dat vanwege de uiterst gewelddadige islamitische groepering in de Nigeria omringende landen op de vlucht is in totaal op 1,4 miljoen mensen.

Congolezen zoeken vanwege het geweld grotendeels een veilige plek in eigen land. Het gaat om meer dan 2,75 miljoen mensen. Circa 220 duizend mensen ontvluchtten Eritrea om geweld en wetteloosheid, de meesten gingen naar Ethiopië en Soedan. De burgeroorlog in Zuid-Soedan verdreef bijna 2,5 miljoen mensen. De VN telden verder bijna een miljoen vluchtelingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Europees-Afrikaanse migratietop

Op Malta wordt vandaag en morgen het vluchtelingenvraagstuk besproken. In tegenstelling tot op eerdere EU-Afrikatoppen is Europa nu ook vragende partij, schrijft EU-correspondent Marc Peeperkorn (+).

Somalische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in Sarkusta in Mogadishu. Beeld afp
Somalische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in Sarkusta in Mogadishu.Beeld afp

Migratietop

Op Malta wordt woensdag de migratietop tussen Europese regeringsleiders en hun Afrikaanse collega's geopend. In de hoofdstad Valleta wordt het vluchtelingenvraagstuk besproken. De ontwerpverklaring spreekt een 'diepe zorg' uit over de vluchtelingenstroom vanuit Afrika via de Middellandse Zee. Hoewel niet meer de grootste instroom voor Europa - die loopt nu via de Balkan - is het met 140 duizend nog steeds een belangrijke route.

Terug in Ghana voelt Frank zich weer vrij

Ze moesten Nederland uit. Nu heeft Frank in Accra de strandtent Amsterdam en opende Joyce net haar tweede restaurantje. Lees hier de reportage van Kees Broere (+).

Meer over