VN: 8 procent chemische wapens Syrië onbereikbaar

De Nederlandse VN-diplomate Sigrid Kaag is er 'ongerust' over dat het niet lukt de laatste 8 procent van het chemische wapenarsenaal van Syrië het land uit te krijgen. Als gevolg van de onveilige situatie in het Arabische land is het onmogelijk toegang te krijgen tot de plaats waar die wapens zijn opgeslagen, zei zij vandaag tegen de leden van de VN-Veiligheidsraad.

Het arsenaal chemische wapens van Syrië wordt onder toezicht van de OPCW en de VN ontmanteld. Beeld EPA
Het arsenaal chemische wapens van Syrië wordt onder toezicht van de OPCW en de VN ontmanteld.Beeld EPA

Kaag leidt de missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die toeziet op de ontmanteling van de Syrische chemische wapens. De resterende 8 procent ligt op een terrein 'niet ver van Damascus'. In de nabijheid daarvan zijn twee andere terreinen die 'door groepen van de oppositie' worden gebruikt. De wapens kunnen daar niet met wagens worden weggehaald. 'Wij zijn op zoek naar manieren om die plaatsen te bereiken', zei Kaag.

Als de opslagplaats kan worden bereikt, zijn volgens Kaag zestien containers voldoende om de resterende chemische wapens naar de haven van Latakia te vervoeren. De hele operatie kan dan 'zeer snel' worden uitgevoerd, zei zij. De ontmanteling van het chemische wapenarsenaal had eigenlijk op 27 april voltooid moeten zijn.

Nieuwe missie om chloorgas
De OPCW liet dinsdag weten een missie naar het land te sturen om beschuldigingen van het gebruik van chloorgas te onderzoeken. Westerse regeringen en rebellen verdenken het Assad-bewind van het gebruik van chloorgas tegen burgers, maar de regering in Damascus ontkent dat.

Syrië werkt mee aan het onderzoek. De missie zal naar verwachting 'binnenkort' vertrekken. Het arsenaal chemische wapens van Syrië wordt onder toezicht van de OPCW en de VN ontmanteld. Hulporganisaties die actief zijn in Syrië, hebben kritiek geuit op de Verenigde Naties. Ze vinden dat ze worden buitengesloten en zeggen in een brief dat de VN informatie achterhoudt die van groot belang is om miljoenen mensen hulp te bieden. Volgens de niet-gouvernementele organisaties (NGO's) krijgen veel burgers in oorlogsgebieden niet de hulp die zij nodig hebben, door een gebrek aan coördinatie van de VN.

De burgeroorlog in Syrië heeft in drie jaar al 150.000 levens geëist. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen, in eigen land en naar het buitenland. Naar schatting 9 miljoen mensen hebben hulp nodig.

undefined

De Nederlandse VN-diplomate Sigrid Kaag. Beeld ap
De Nederlandse VN-diplomate Sigrid Kaag.Beeld ap
Meer over