nieuwseindexamens

VMBO Maastricht opnieuw in de fout: precies dezelfde herstelopdracht als in oude examen

79 leerlingen van VMBO Maastricht hoeven geen herstelopdracht te maken voor het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming), terwijl de school eerder liet weten dat ze dat wel moesten doen.

Sam de Graaff
Kinderen en ouders protesteren bij de school. Beeld Harry Heuts
Kinderen en ouders protesteren bij de school.Beeld Harry Heuts

Het VMBO was al begonnen met het uitdelen van de herstelopdrachten toen docenten, ouders en leerlingen meldden dat een opdracht met precies dezelfde inhoud in het oude examenprogramma zat. Veel leerlingen hadden die opdracht al met een voldoende afgerond.

‘Nog een laatste keer moeten we terugkomen op een eerder bericht over de gang van zaken rond de examens’, schrijft de school in een mail aan de ouders en leerlingen. ‘Met onze excuses. Je hebt vorige week op 12 of 13 juli van ons te horen gekregen welke hersteltoetsen jij nog moet maken. Dat was definitief, zeiden we toen. Dat blijkt nu na nog een keer alles heel goed te hebben bekeken, niet het geval.’

Dinsdag stuurde onderwijsminister Van Engelshoven een brief naar de Tweede Kamer aangaande de nieuwe fout.

Speciale zomerschool
Eind juni kregen 354 leerlingen van VMBO Maastricht te horen dat hun examens ongeldig zouden worden verklaard omdat de schoolexamens niet aan de regels voldeden. Woensdagochtend werd bekend dat 41 leerlingen alsnog zijn geslaagd. Dertig van hen voldoen toch aan de eisen, elf anderen hebben vorige week een voldoende gehaald voor een inhaaltoets maatschappijleer. Dat was voor hen het laatste hiaat in hun examenprogramma.

De overige leerlingen maken eind augustus hersteltoetsen. Als voorbereiding kunnen zij terecht bij een speciale zomerschool. Twintig leerlingen zijn hoe dan ook gezakt.

In de mail aan de ouders en leerlingen schrijft de school dat ze verder geen veranderingen meer verwacht. ‘We hebben natuurlijk ook meteen alle andere vakken nog een keer extra zorgvuldig gecontroleerd. De inhaaltoetsen blijven verder gelijk.’

Ondeugdelijk administreren: een cultuur bij VMBO Maastricht

Het verzet groeit tegen het ongeldig verklaren van het landelijk examen van VMBO Maastricht, waarvan 354 leerlingen de dupe zijn. Hoe kon dit gebeuren? Zes vragen.

Meer over