Vluchten kan niet meer, de relmakers zijn terug

We zijn weer thuis, verzucht een teruggekeerd Kamerlid over de eerste rel van het jaar. Er is opschudding, Joop Atsma staat er niet meer alleen voor....

Minister Remkes is ambassadeur voor het jenevergenootschap

Hilbrand Nawijn wil een andere werkkamer.

VVD-er Oplaat lobbyt voor een bedrijf waarmee zijn familie een contract heeft.

Hèhè. Eindelijk weer eens nieuws in de krant deze week. Aan het begin van het reces, toen het Binnenhof zichzelf net in een diepe zomerslaap had gewiegd, stelde oud-parlementair verslaggever Kees Sorgdrager in zijn tv-column in NRC Handelsblad met verbazing vast hoe rustig het opeens was geworden op zijn beeldscherm. Van de oorzaak had hij wel een vermoeden: Misschien komt het doordat de Tweede-Kamerleden en de Haagse redacteuren op reces zijn. Een doodse stilte daalt over het land. Ineens is er geen opschudding meer. De relmakers zijn met vakantie.

Veerman zette handtekening.

Dekker blundert.

Frans Weisglas is boos.

Zo gaat het ieder jaar. Eind juni, in de laatste week voor het zomerreces, stijgt de politieke temperatuur tot het kookpunt. Er wordt gelekt en gescholden ( jezuïeten zijn het!), reputaties sneuvelen en andere worden gevestigd. WAO gered, NPS om zeep, Pechtold-pakket uitgekleed. Dan, op de eerste dag van het reces, vergaat onze politici plots alle lust tot debat. De strijdbijl wordt begraven. Het Binnenhof ligt er acht weken onaangeroerd bij.

Er zijn natuurlijk altijd dappere volksvertegenwoordigers die zich niet gewonnen geven, zoals Joop Atsma van het CDA. In het reces van 2004 scoorde hij al een zinderende zomerhit met het vermaarde wetsvoorstel koe-in-de-wei. Dit jaar mikte hij zijn pijlen op de spermadonor-show vanJohn de Mol. En hij schoot miljoenen landgenoten te hulp door een verhoging van de snelheidslimiet voor caravans te eisen.

Maar zoiets blijft toch droogzwemmen zonder Wilders, Nawijn, of Rouvoet in de buurt om onmiddellijk te reageren. Vanaf hun lege redacties slaan de verweesde relmakers met komkommerdienst nog wel aan het bellen. De krant blijft nu eenmaal verschijnen in de zomer, al valt het niet iedereen op . Maar aan de andere kant van de lijn klinken dan meestal vrolijke strandgeluiden. De volksvertegenwoordigers bevinden zich in zegenrijke onwetendheid over de laatste ontwikkelingen in Den Haag: Wát vindt Joop?

Tot deze week. We zijn weer thuis, verzuchtte een Kamerlid over de eerste rel van het nieuwe jaar, de affaire-Veerman. Er wordt weer gedebatteerd en gepubliceerd of het landsbelang in het geding is. Op hun eerste officiële werkdag kregen de fractievoorzitters slaande ruzie over de vraag wanneer de Algemene Beschouwingen moeten worden gehouden. De Telegraaf maskeerde op de voorpagina zijn opluchting over het einde van de magere maanden met gespeelde verontwaardiging: Kamer maakt op eerste dag alweer ruzie...

Tweede Kamer eist opheldering

Ministers negeren Balkenende

Nawijn haalt de rechter er bij

Vluchten kan niet meer. De relmakers zijn terug.

Meer over