Vlot misdaadverhaal

De Amerikaanse thrillerschrijver Elmore Leonard beweerde eens dat hij in zijn verhalen de stukken weglaat die de lezers toch zouden overslaan. Waarschijnlijk is dat de reden dat Hollywood ze zo graag tot films bewerkt. Net als de eerdere Leonard-verfilmingen Get Shorty en Jackie Brown mengt Out of Sight een vlot misdaadverhaal met kleurrijke en humoristische intermezzo's. Een mix die hier een meerwaarde krijgt door de hoofdrol van George Clooney, als misdadiger die verliefd wordt op FBI-agente Jennifer Lopez. De manier waarop hij tijdens de openingsscène een bank berooft zonder wapens te gebruiken is memorabel, net als de tekst waarmee hij een bankmedewerkster geruststelt. 'Is dit de eerste keer dat je wordt overvallen? Je doet het heel goed.' Out of Sight is een liefdesverhaal en actiefilm tegelijk. De bijrollen zijn weggelegd voor talloze flashbacks, flashforwards en bevroren beelden. Lopez laat in Soderberghs regie bovendien zien dat ze kan acteren - wat haar in latere films minder goed afging. Na deze eerste samenwerking maakte Soderbergh met Clooney nog Ocean's Eleven, Solaris, Ocean's Twelve, The Good German en Ocean's Thirteen.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998)

RTL 5, 23.00-1.35 uur.

Bride Flight

(Ben Sombogaart, 2008) Degelijk drama van hetzelfde team filmmakers dat in 2002 ook verantwoordelijk was voor De Tweeling. Het verhaal over drie Nederlandse vrouwen die kort na de Tweede Wereldoorlog hun geluk beproeven in Nieuw-Zeeland ontroert oprecht, mede omdat Sombogaart emotioneel zwaar aangezette scènes tot een minimum beperkt.

Nederland 2, 20.20-21.10 uur.

The Eye

(David Moreau en Xavier Palud, 2008) The Eye is een Amerikaanse remake van Gin gwai (2002), een horrorhit uit Hongkong van de getalenteerde, toepasselijk genaamde filmbroertjes Pang. Die film liet zich op zijn beurt weer inspireren door het Japanse Ringu (1998) en het Amerikaanse The Sixth Sense, beide klassiekers in het griezelige, op zichzelf staande filmgenre omtrent geestverschijningen. Dat deze remake in eerste instantie niet té wantrouwend werd afgewacht, is te danken aan de twee Franse regisseurs die voor de regie tekenden. David Moreau en Xavier Palud gaven twee jaar eerder in hun thuisland immers hun visitekaartje af met het griezelige Ils, een perfect uitgevoerde thriller waarin een stelletje in hun landhuis wordt belaagd door een groepje anonieme indringers. Helaas blijft hun stempel in dit Amerikaanse debuut beperkt tot een handvol aardige visuele trucjes. De film, met een matig acterende Jessica Alba die na een hoornvliestransplantatie dode mensen ziet, ontstijgt de voorspelbare vorm waarin dit type remakes wordt gemaakt niet.

RTL 8, 20.30-22.20 uur.

Leatherheads

(George Clooney, 2008) Er is iets in George Clooney waardoor je hem zijn succes volledig gunt. De acteur/regisseur is gewoon zo'n type man: veel bravoure, scherp van tong, even charmant als correct. Maar ondanks al die goodwill is zijn jarentwintigsportfilm Leatherheads teleurstellend, al faalt Clooney glorieus. Net als Jimmy 'Dodge' Connelly, zijn personage dat ook de bovenstaande eigenschappen heeft, stort hij zich vol overgave op het professionaliseren van football. Helaas fladdert de eendimensionele vertelling ondanks de aanwezige charme alle kanten op.

RTL 5, 20.30-23.00 uur.

Steven Soderbergh

undefined

Meer over