Vloot- en luchtshow in Scheveningen trekt onverwacht veel bezoekers Verhalen hebben ze nog genoeg, de veteranen

In een optimistische bui had de organisatie op tweehonderdduizend toeschouwers gerekend. Hooguit. Het werden er echter honderdduizend meer. Er moest dan ook lang in de file worden gestaan voordat iedereen een plekje had gevonden om de vloot- en luchtshow van de Koninklijke Marine voor de kust van Scheveningen te kunnen...

Van onze verslaggever

SCHEVENINGEN

Maar de oorzaak van de overweldigende drukte (het warme weer), maakte de sfeer langs de Scheveningse kust ook gemoedelijk. De viering van vijftig jaar vrijheid verliep volgens de Haagse politie zonder incidenten.

Terwijl veel toeschouwers nog een plekje zochten op de Scheveningse boulevard, voerde het Korps Mariniers in de middag een landingsdemonstratie uit met landingsvaartuigen en helikopters. Ook de laatkomers konden de demonstratie zien, want de operatie werd herhaald.

Dat kon gebeuren doordat een andere operatie niet doorging. Aanvankelijk had de organisatie ook parachutisten in het draaiboek opgenomen, maar vanwege de grote toeloop van het publiek werd daarvan afgezien. Missprongen zouden te gevaarlijke situaties hebben opgeleverd.

In de verte lag een vlootschouw van dertig schepen, waaronder het Russische oorlogsschip BDK-130 van de Baltische vloot. Dit schip met een lengte van 113 meter kan op 6 en 7 mei in de haven van Rotterdam worden bezichtigd.

De marine had de aandacht echter niet alleen naar zichzelf toegetrokken.

Dat bleek al in de ochtend. Wie vroeg was gekomen, had kunnen kijken naar een ceremoniële vlaggenparade, waarbij bevelhebber der zeestrijdkrachten vice-admiraal N. Buis een krans legde bij het monument op de boulevard. Op het monument staat: 'De marine heeft het goed gedaan.' Dat is een uitspraak van koningin Wilhelmina. Vice-admiraal Buis legde de krans echter ook nadrukkelijk neer voor de koopvaardij en visserij.

Na de kranslegging volgde een parade van vierhonderd veteranen van marine en koopvaardij en 750 actieve militairen. Zij defileerden over de boulevard naar hun speciale tribune. Intussen vlogen vliegtuigen van marine en luchtmacht langs het strand.

Na afloop van het defilé werden sommige veteranen door mariniers opgevangen in een een speciale tent. 'Af en toe moeten we behulpzaam zijn', legde dienstplichtig luitenant ter zee Johan van der Werf (27) uit. 'Sommigen zijn wat slecht ter been.' Maar verhalen hebben ze volgens Van der Werf nog genoeg.

Een van die verhalenvertellers is ex-marinier Gerard Hamburg (78): 'Vorig jaar was ik bij de D-Day herdenking in Normandië. Dat was emotioneler, omdat ik destijds aan de invasie heb meegedaan. Maar dit is ook spectaculair, alleen wel warm.'

Hamburg diende in de oorlog op de HMS Floris, een van de twee Nederlandse marineschepen die door de Engelsen werden omgedoopt tot de terrible twins. 'Dat was omdat we verschrikkelijk tekeer zijn gegaan in de Middellandse Zee, bij de bevrijding van Sicilië', memoreert de ex-marinier. Vanuit de menigte komt z'n kleinzoontje op hem aflopen. 'Hai Thomas, opa heeft gemarcheerd. Heb je me gezien?'

Meer over