Vlieland stelt Zwitserse rederij aansprakelijk voor containerschade

De gemeente Vlieland heeft per brief de Zwitserse rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade op het Waddeneiland die ontstaan is door de aangespoelde containers. Dat heeft burgemeester Tineke Schokker (CDA) van Vlieland in het televisieprogramma Jinek gezegd.

Inwoners van Terschelling op het strand vol aangespoelde goederen. Beeld null
Inwoners van Terschelling op het strand vol aangespoelde goederen.

Burgemeester Bert Wassink (GroenLinks) van Terschelling verwacht ook dat de reder de directe schade zal vergoeden. ‘Het is vrij simpel: de vervuiler betaalt’, aldus Wassink in Nieuwsuur.

Het containerschip MSC Zoe, met plek voor ruim 19 duizend containers, verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers. Het was vanuit Portugal onderweg naar Bremerhaven. Woensdag en donderdag zijn vrijwilligers op verzoek van de gemeente begonnen de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland op te ruimen. Vanaf vandaag worden zo’n honderd militairen ingezet die de vrijwilligers gaan helpen bij deze taak. Zij zullen naar verwachting twee dagen actief zijn op de stranden.

Veel containers bevatten consumptiegoederen als meubels, schoenen en elektronica, maar er zijn ook drie containers met de giftige stof organisch peroxide overboord geslagen. Op Schiermonnikoog is inmiddels een zak met organische peroxide aangespoeld. Naar de rest wordt nog gezocht. De stranden liggen niet alleen bezaaid met goederen, maar ook met verpakkingsmateriaal zoals piepschuim.

Volgens de burgemeester heeft de rederij MSC donderdag verzekeringsagenten naar de Waddeneilanden gestuurd om de schade op te nemen. Schokker vertrouwt erop dat MSC de schade vergoedt.

De rederij liet eerder al weten het incident serieus te nemen zowel op het gebied van natuurschade als de schade aan de lading van klanten. ‘Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten.’
Hierbij gaat het bedrijf schepen inzetten die uitgerust zijn met sonar om de kwijtgeraakte containers op te sporen.

Strandjutten op de Waddeneilanden

Tv’s, speelgoed en Ikea-meubels: eilandbewoners slaan massaal aan het jutten door overboord geslagen containers. Mag je aangespoelde spullen zomaar houden?

Meer over