Vliegvissen

Een nepvlieg 's morgens in alle vroegte aan een dikke lijn door de nevel het water in zwiepen: dat heet vliegvissen....

1. Wilnis, Utrecht. Volgens Blokdijk de plek waar het vliegvissen in Nederland is begonnen. 'Mooi vanwege het goede viswater dicht bij huis. In de winter op snoek en 's zomers op ruisvoorn. Je mag overal de weilanden inlopen en de auto parkeer je vlakbij.'Eleuthera, Bahama's. Eleuthera is een langgerekt en erg smal eiland. Je mag er zonder visgids en vergunning op stap. Vissoorten: bonefish, barjack en barracuda. In januari is het rustig. Vanaf Miami vlieg je rechtstreeks naar Eleuthera.

2. Ljungsund, Zweden. In het kleine plaatsje bevindt zich een meer met een kampeerterrein. Je vergunning haal je bij de eigenaar: twintig euro voor een week. Voorkomende vissoorten zijn baars, snoek en voorn. 'Door de beschutte ligging heb je weinig last van de wind.' Je moet je eigen boot meenemen.

4 Simesteda, Denemarken. Simesteda is een lange beek in het noorden van Jutland, zon¿ twintig kilometer vanaf Viborg. Vissen in de sterk meanderende beek doe je met vergunning (200 Deense kronen in de week). Stroomafwaarts is het gebied duinachtig. De vangst: forel en zeeforel. In augustus moet je er niet zijn, dan wordt de begroeiing gemaaid en ligt de beek vol troep.

5. Ebro-delta, Spanje. 'Je kunt hier vissen op de sterke bluefish en makreel. Een boot is absoluut nodig. Goed opletten op de vogels, die jagen op door de makreel opgejaagde sardientjes. De vissen schieten als schimmen onder de boot door.' Een vergunning kost 30 euro.

Meer over