Vliegveld Peking opent speciale 'vrouwenrij'

Mannen die in Peking op het vliegtuig stappen hoeven voortaan niet meer zuchtend te wachten tot alle flesjes nagellak en mascara van de vrouw voor hem door de scanner zijn. De Internationale Luchthaven van Peking heeft na een proefperiode officieel speciale vrouwenrijen voor de veiligheidscheck geopend, meldt de New York Times.

null Beeld Chinanews.com
Beeld Chinanews.com

Ook op de vliegvelden in Shenzhen, Kunming en Wuhan gaan vrouwen en mannen voortaan apart van elkaar langs de beveiliging.

De officiële reden voor de gescheiden rijen luidt dat het voorkomt dat vrouwen gefouilleerd worden door mannelijke beveiligers - bij de vrouwenrijen staan alleen vrouwelijke beveiligingsbeambten. In veel landen worden vrouwen echter ook enkel door vrouwen gefouilleerd, zonder dat daar gescheiden rijen voor nodig zijn.

De officieuze reden luidt dan ook dat vrouwen vaak make-uptassen bij zich dragen die geopend en geïnspecteerd moeten worden, waardoor de wachttijden in de rij oplopen. Daar ondervinden de lichtbepakte mannen dan weer last van.

Paternalistisch

Het beleid roept wat kritiek op, omdat het de oude paternalistische gedachte van 'vrouwen moeten beschermd worden' op zou roepen. Het sluit aan bij de bredere context van de positie van vrouwen in de Chinese samenleving: ze krijgen vaak minder betaald, moeten eerder met pensioen en zijn weinig aanwezig in de politiek.

Toch hebben veel vrouwen weinig bezwaar tegen de gescheiden rijen, aldus de NYT: de met een felroze Female Only-bordje aangeduidde rijen zouden de doorstroom inderdaad bevorderen.

Meer over