nieuwssmog

Vliegtuigen kunnen niet meer landen door luchtvervuiling in New Delhi

Vliegtuigen die naar New Delhi vliegen, worden omgeleid vanwege de luchtvervuiling in de Indiase hoofdstad. Meer dan dertig toestellen zijn zondag op een andere plek geland, omdat het zicht te slecht was.

Mensen lopen over straat in Delhi.  Beeld AFP
Mensen lopen over straat in Delhi.Beeld AFP

De luchtvervuiling in New Delhi is zo erg, dat voor het weekeinde de noodtoestand is uitgeroepen. De regering gaat vijf miljoen luchtmaskers uitdelen om mensen te beschermen tegen de smog, scholen blijven voorlopig dicht en er mag de komende week niet gebouwd worden. Ook moet de helft van alle wagens vanaf maandag stil blijven staan: auto’s met even nummerborden worden de ene dag van de weg geweerd, die met oneven nummerborden de andere dag.

De luchtkwaliteit in de agglomeratie is al jaren slecht. Dat is voor een groot deel te wijten aan de industrie die de stad omringt, en de 10 miljoen auto’s die er rijden. Maar de grootste boosdoeners zijn de boeren. In de maanden oktober en november piekt de luchtvervuiling omdat zij in deze periode hun landbouwafval illegaal verbranden.

Daar komt ook nog eens het hindoeïstische feest Diwali overheen. Wrang genoeg is dat het feest van het licht, waarop de goden van voorspoed met kaarsjes naar woningen worden gelokt en het kwaad met vuurwerk wordt verjaagd. Er wordt echter zoveel vuurwerk afgeschoten, dat de kruitdampen het zonlicht dagenlang uit de stad weghouden.

Wettelijke norm

De luchtkwaliteitsindex voor PM2,5 (het kleinste, gevaarlijkste fijnstof) ging deze week op verschillende plaatsen in New Delhi door de 500 microgram per kubieke meter heen. Ter vergelijking: in Nederland is de wettelijke norm dat het jaargemiddelde de 25 microgram per kubieke meter niet mag overstijgen.

De gevolgen voor de gezondheid zijn niet te onderschatten. Uit onderzoek van het Energy Policy Institute van de Universiteit van Chicago dat donderdag werd gepubliceerd, blijkt dat mensen die in de dichtbevolkte Indus-Gangesvlakte leven (waarin Delhi en zes andere staten liggen) gemiddeld zeven jaar eerder overlijden als gevolg van de slechte luchtkwaliteit.

Een kraai bij het monument India Gate in New Delhi.  Beeld EPA
Een kraai bij het monument India Gate in New Delhi.Beeld EPA

Mensen die het zich kunnen veroorloven, hangen hun huis vol met luchtzuiveraars (die al snel 300 euro per stuk kosten) en blijven zoveel mogelijk binnen. Als ze naar buiten moeten, dragen ze een gezichtsmasker. Maar miljoenen armen hebben die luxe niet. Ze werken lange dagen in de buitenlucht, en keren daarna terug naar hun slecht geventileerde huizen in de sloppenwijken.

De bron van de vervuiling wordt niet aangepakt. De boeren blijven grotendeels buiten schot, omdat zij een cruciaal electoraat vormen. En geen vuurwerk tijdens Diwali? Daar wil de hindoe-nationalistische BJP van premier Narendra Modi niets van weten. Aan tradities mag tenslotte niet worden getornd.

Lees verder

Olielampjes, snoepgoed en vuurwerk: India viert Diwali, het vijfdaagse hindoefeest van de overwinning van het licht over de duisternis, en het goede over het kwade. Maar de grijsgele lucht boven de hoofdstad New Delhi valt daar moeilijk mee te rijmen.

Bijna nergens ter wereld is de lucht zo verontreinigd als in India. 1,4 miljoen Indiërs gingen er vorig jaar aan dood. Toch speelt het thema in de verkiezingen amper een rol. De kiezers dringen nog niet aan.

Meer over