Vliegtuigcrash Pakistan: alle inzittenden dood

Alle 152 inzittenden van de woensdag neergestorte Airbus A321 van de Pakistaanse luchtvaartmaatschappij Airblue zijn omgekomen. Hun stoffelijke resten zijn geborgen. Dat heeft het hoofd van de politie in Islamabad, Bani Amin, gezegd.

CNN meldde eerder dat reddingswerkers tot nog toe zeker 45 stoffelijke overschotten geborgen hebben van mensen die zich aan boord bevonden van het vliegtuig.

Aanvankelijk was er onduidelijkheid over eventuele overlevenden. De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, zei dat overlevenden naar een ziekenhuis waren gebracht. Volgens een politie-officier is 'de ramp zo ernstig, dat het moeilijk wordt te bedenken dat er overlevenden zijn'.

Pakistan heeft een dag van nationale rouw afgekondigd.

Bosgebied

Het toestel van maatschappij Airblue crashte rond 09.45 uur lokale tijd in de Margalla Hills, een heuvelachtig bosgebied ten noorden van Islamabad.

Ook het aantal inzittenden is onduidelijk. Volgens Mubarik Shah, de woordvoerder van de Pakistaanse luchtvaartautoriteit, waren er 146 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. Een Pakistaanse krant meldde dat in Karachi meer dan tien mensen het noodlottige vliegtuig hadden gemist.

Tv-zenders in Pakistan toonden woensdag beelden van de plaats van het ongeval. Helikopters cirkelen boven de plaats van de crash, waar brand woedt en waar sprake is van veel rook.

[VIDEO]

Oorzaak nog niet bekend

De oorzaak van het ongeluk is niet bekend, zei Pervez George van de burgerluchtvaartautoriteit. Het vliegtuig van maatschappij Airblue, een Airbus 321, was onderweg van Karachi naar Islamabad en probeerde in slecht weer te landen. 'Het vliegtuig was begonnen aan de landing op het vliegveld van Islamabad toen het contact met de controletoren verloren ging. Later vernamen we dat het toestel was neergestort', aldus George.

Boswachters lieten weten wrakstukken te hebben gevonden en zeker vijf doden te hebben gezien. Tientallen verwanten van passagiers verzamelden zich op het internationale vliegveld Benazir Bhutto, waar zij in wanhoop informatie probeerden in te winnen over hun geliefden.

Turkije

Het toestel zou zijn opgestegen in Turkije en later een tussenstop hebben gemaakt in Karachi, de grootste stad van Pakistan, om vervolgens door te vliegen naar Islamabad. Airblue is een private luchtvaartmaatschappij en de op een na grootste maatschappij van Pakistan, na Pakistan International Airways. Airblue is actief sinds 2004 en beschikt over een vloot van Airbus-vliegtuigen van het type A320 en A321.

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij waren er 'absoluut geen technische mankementen aan het vliegtuig'.

Het regent al dagen hard in Islamabad en omgeving. Dat was ook het geval op het moment van de crash. Daardoor doofde het vuur dat ontstond na de crash binnen korte tijd. Reddingswerkers hebben de zwarte doos met daarop de vluchtinformatie en de gesprekken uit de cockpit nog niet gevonden.

]]>

(onduidelijk) beeld van de plek waar het vliegtuig neergestort is (screenshot cnn.com) Beeld
(onduidelijk) beeld van de plek waar het vliegtuig neergestort is (screenshot cnn.com)
Reddingswerkers bij de rampplek ( EPA ) Beeld EPA
Reddingswerkers bij de rampplek ( EPA )Beeld EPA
Een helikopter cirkelt rondom de rampplek in de heuvels rondom Islamabad (AFP) Beeld AFP
Een helikopter cirkelt rondom de rampplek in de heuvels rondom Islamabad (AFP)Beeld AFP
Rook stijgt op uit de bergen waar het vliegtuig woensdag neerstortte (Reuters) Beeld REUTERS
Rook stijgt op uit de bergen waar het vliegtuig woensdag neerstortte (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over