Vliegramp Zwarte Zee eist 113 levens

Een Armeens passagiervliegtuig met 113 mensen aan boord is woensdagochtend neergestort in de Zwarte Zee vlakbij de Russische badplaats Sotsji....

Volgens de onderzoekers ter plaatse is het stormachtige weer de oorzaak van het ongeval.

De Airbus A-320 van de vliegmaatschappij Armavia was onderweg van de Armeense hoofdstad Jerevan naar Sotsji, een populaire subtropische vakantiebestemming. Vanwege de harde rukwinden en laag hangende bewolking kreeg het vliegtuig eerst geen toestemming om te landen, waarop het terugkeerde naar Jerevan. Vlak daarna gaf de verkeersleiding toch toestemming, zo meldde een woordvoerder van Armavia. Vlak voor de tweede landingspoging verdween het toestel van de radar.

Aan boord waren 105 passagiers en acht bemanningsleden, het merendeel Armeniërs en 26 Russen. De directeur van Armavia, Vjatsjeslav Jaralov, bevond zich ook in het ramptoestel.

Wrakstukken van het vliegtuig lagen verspreid over een afstand van anderhalve kilometer net voor de kust. Reddingswerkers hadden het moeilijk vanwege de ruwe zee en de regen. Meer dan twintig boten werden ingezet. De tientallen lijken die de duikers aantroffen, droegen geen reddingsvesten, wat erop duidt dat de noodlanding onverwachts moet zijn gekomen.

Een diepzeerobot werd ingezet voor de zoektocht naar de zwarte doos. Maar volgens de specialisten in de kans klein dat die wordt gevonden. Op de plaats waar het toestel neerstortte, is de zee twee kilometer diep.

Armavia heeft drie toestellen van het type Airbus 320 in haar vloot en vliegt ook op Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Rome. Volgens vice-directeur Andrej Agadzjanov verkeerde het neergestorte toestel in uitstekende staat. Het is gebouwd in 1995 en had een jaar geleden nog een uitgebreide servicebeurt gehad.

Armavia is de grootste luchtvaartmaatschappij van Armenië. Het bedrijf is voor 70 procent in handen van Sibir, de tweede luchtvaartmaatschappij van Rusland. Het Duitse Lufthansa zorgt mede voor het onderhoud van de luchtvloot van Armavia.

De presidenten in Rusland en Armenië hebben vrijdag een dag van nationale rouw afgekondigd.

Meer over