Vliegramp Germanwings kost alle 150 inzittenden het leven

Een Airbus A320 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings is vanochtend neergestort in de Franse Alpen, tussen Digne-les-Bains en Barcelonnette. Daarbij zijn alle 144 passagiers en zes bemanningsleden omgekomen.

Reddingswerkers in actie. Beeld AFP
Reddingswerkers in actie.Beeld AFP

De Airbus steeg vanochtend op in Barcelona voor een vlucht naar Düsseldorf. Om half elf meldde een ingenieur van de luchtverkeersleiding in Aix-en-Provence dat hij het radiocontact met het vliegtuig was kwijt geraakt.

Gelijkmatig hoogteverlies

Hij constateerde tevens dat het toestel van zijn route afweek en snel hoogte verloor. Germanwings verloor om 10.53 het radiocontact. Volgens topman Thomas Winkelmann van de luchtvaartmaatschappij daalde het toestel in acht minuten van negenduizend naar tweeduizend meter, voordat het neerstortte. De Airbus viel niet uit de lucht, maar verloor gelijkmatig hoogte, aldus Winkelmann.

Volgens de Franse luchtverkeersleiding is geen noodsignaal van de bemanning opgevangen. 'Ondanks hun pogingen hebben de collega's machteloos moeten toekijken hoe het toestel daalde, zonder met de piloten te kunnen communiceren', zei een anonieme luchtverkeersleider tegen de krant Libération.

Goed weer

Op het moment van het ongeluk was het goed weer boven de Middellandse Zee en de Franse Alpen, liet Météo France weten. Er was geen bewolking op de hoogte waar het vliegtuig kruiste en de wind was zwak tot matig.

Volgens de Franse premier Valls kan geen enkele oorzaak worden uitgesloten. Niettemin werd een terreuraanslag onwaarschijnlijk geacht.

Deskundigen speculeerden vandaagover verschillende oorzaken. Sommigen opperden een plotseling wegvallen van de druk in de cabine, waardoor bemanning en passagiers bewusteloos zouden zijn geraakt. Anderen dachten eerder aan een probleem met de motoren of de elektronica van het vliegtuig.

Ander Lufthansa-incident

In november 2014 zou een Airbus A321 van Lufthansa in een onvrijwillige duikvlucht zijn beland vanwege een storing aan de hoogtesensoren. De piloot kon een ramp slechts voorkomen door de boordcomputer uit te schakelen en het toestel met de hand te bedienen. Vanavond werd een van de zwarte dozen terug gevonden, waardoor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp zal worden vergemakkelijkt.

Geen overlevenden

Snel na het ongeluk maakte de Franse minister van Transport Alain Vidallies bekend dat er geen overlevenden waren. Volgens Germanwings waren er 67 Duitsers aan boord, onder wie 16 leerlingen en 2 leraren van een middelbare school in Haltern in Noordrijn-Westfalen. Zij kwamen terug van een uitwisselingsweek met een Spaanse school. De passagierslijst telde 45 mensen met een Spaanse achternaam, aldus de Spaanse vice-premier Saenz. Daarnaast zou een onbekend aantal Turken in het vliegtuig hebben gezeten. Onder de slachtoffers bevond zich een Nederlandse, een 20-jarige vrouw uit Deurne. Ook waren twee baby's aan boord.

De crash van de Duitse Airbus was de eerste vliegramp op Franse bodem sinds 2000, toen een Concorde verongelukte vlak na het opstijgen van vliegveld Charles de Gaulle. Daarbij vielen 113 doden. Vliegrampen zijn zeldzaam in West-Europa. Het neerstorten van de Airbus is ook de eerste ramp waarbij een prijsvechter betrokken is. Tot nu toe was er nog nooit een toestel van maatschappijen als Germanwings, Easyjet of Ryanair neergestort.

De bergingsoperatie komt inmiddels langzaamaan op gang. Beeld AFP
De bergingsoperatie komt inmiddels langzaamaan op gang.Beeld AFP

Routinecheck

Het gisteren verongelukte vliegtuig was een Airbus A320, een model dat veel gebruikt wordt voor korte en middellange vluchten. Het toestel was in 1991 aangeschaft door moedermaatschappij Lufthansa en vloog sinds januari voor Germanwings. Volgens topman Thomas Winkelmann van Germanwings was het in 2013 helemaal gereviseerd en onderging het maandag nog een routinecheck. De computers van het toestel waren onlangs vervangen, waardoor het over de modernste software beschikte. De gezagvoerder had tien jaar ervaring en zesduizend vlieguren met de Airbus.

Politieke kopstukken

Toen het nieuws van de ramp bekend werd, was de Spaanse koning Felipe in Parijs voor een staatsbezoek. Hij brak het bezoek meteen af om naar Spanje terug te keren. De Franse president Hollande zal morgen de Spaanse premier Rajoy en de Duitse bondskanselier Merkel ontvangen in de buurt van de rampplek.

Meer over