Vliegmijlen sparen

Hij heeft een heerlijke baan, vindt Ryan Bingham (George Clooney) zelf. Hij is vrij en ongebonden en altijd onderweg - vooral dat laatste is een bonus, want het levert hem vliegpunten op. Hij is hard op weg naar de 10 miljoen mijl. Een hoog doel: 'Er zijn minder mensen op de maan geweest.' Dat het zijn werk is om mensen te ontslaan, in opdracht van steeds wisselende bedrijven, zit Bingham niet dwars. Hij is er goed in.

Up in the Air ging in première toen de economische crisis overal toesloeg en massaontslagen het nieuws beheersten. Die timing was toeval, want regisseur Jason Reitman was zeven jaar eerder al aan de film begonnen. De speelfilms Thank You for Smoking en Juno kwamen er tussendoor. Up in the Air werd uiteindelijk iets minder luchtig dan gepland. Reitman benaderde voor een aantal bijrollen recent ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney, die vertrouwd charmant en licht blunderend tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles.

'We denken wel dat we verbonden zijn met elkaar, omdat we sms'en, chatten en mailen, maar we kijken elkaar niet meer in de ogen en hebben geen echte gesprekken.We stappen overal ter wereld uit een vliegtuig en herkennen de omgeving.Thuis is een onduidelijk begrip geworden.'

Up in the Air (Jason Reitman, 2009)

Net 5, 20.30 uur.

The Lost World: Jurassic Park

(Steven Spielberg, 1997.) Vorige week werd bekendgemaakt dat Jurassic Park opnieuw in de bioscopen uitgebracht zal worden in een 3D-versie, twintig jaar na de oorspronkelijke première van het dinosaurusavontuur. Jurassic Park is een terechte klassieker, maar deze eveneens door Steven Spielberg geregisseerde vervolgfilm is eigenlijk grappiger. Vooral door de optredens van Julianne Moore en Jeff Goldblum, die als wetenschapper de stem van de rede is: 'Dinosaurussen van dit eiland afhalen, is het slechtste idee in een lange, treurige geschiedenis van slechte ideeën.'

RTL 7, 20.30 uur.

Don't Look Now

(Nicolas Roeg, 1973.) Een felrode regenjas droeg het dochtertje van Julie Christie en Donald Sutherland toen ze verdronk. Wanneer het echtpaar later om het verdriet te verwerken enige tijd in Venetië verblijft, duikt hetzelfde rood overal op, in een sweater of een sjaal, en brengt telkens de herinneringen terug. Macabere, desoriënterende thriller vol klassiek geworden scènes; regisseur Nicolas Roeg verandert Venetië in een spookachtig labyrint.

ARD, 0.20 uur

Regisseur

Jason Reitman

vertelt op een persconferentie waar Up in the Air echt over gaat.

undefined

Meer over