Vliegende Koers geeft treurig NK enige glans

Een royale caravan is voldoende. De Nederlandse afvaardiging naar de WK atletiek van Gothenburg heeft niet meer nodig. Een zestal was het en een zestal bleef het....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

BERGEN OP ZOOM

Nog nooit is het zo lamentabel gesteld geweest met de Nederlandse atletiek. Het geval 'Korving' is illustratief. Hij plaatste zich vorig jaar voor de EK, maar stond in Helsinki zo onder spanning dat hij als een bibberend hondje afdroop. Hetzelfde gold voor Jacqueline Goormachtigh die volkomen bevangen werd door de zenuwen.

Technisch directeur Bert Paauw sprak na 'Helsinki' ferme woorden. Dit soort angsthazen en faaldieren had hij niet nodig. Een volgend keer zou niet alleen op limieten maar ook op mentaliteit worden geselecteerd. Wat had je tenslotte aan koek-en-zopie-atleten die als het er op aan kwam stonden te rillen als rietstengels in de wind?

Korving moet dit jaar nog enkele hertentamens doen voor zijn propedeuse bouwkunde. Hij heeft de studie enigszins laten slabakken, terwille van de atletiek. Zijn Nederlands record op de 110 meter horden scherpte hij dit seizoen aan tot 13,79. Gisteren trapte hij meer horden omver dan ooit, maar opnieuw kwam hij ruim onder de veertien seconden. Een garantie voor internationaal succes is het niet. Maar wie heeft iets beters te bieden?

Goormachtigh is aangewezen. Telkens als de Rotterdamse de publiciteit naar zich toetrekt, lijkt ze in een crisis te geraken. In Bergen op Zoom had ze geen kans tegen de ook al genomineerde Corrie de Bruin die ondanks haar geringe lengte boven de 60 meter uitkwam. De Bruin (zus van Erik) lijkt iets meer ontspannen en gedeciceerd geworden, ze is snel en explosief. Het duurde tot de laatste worp voordat Goormachtigh nog redelijk in haar buurt kon komen.

Korving en Goormachtigh werden vorig jaar verketterd. Maar zonder twijfel zal Paauw opnieuw een beroep op ze doen. En als hij de eerste meeneemt naar de WK, zal hij ook Marko Koers moeten aanwijzen. De 800 meter-loper is laat in vorm gekomen maar één blik is voldoende om te zien dat hij steeds meer gaan vliegen. Hij is niet een van de vele hobbyistische zwoegers die het Nederlands kampioenschap het aanzien van een schoolsportdag geven.

Koers werd vorig jaar november in Amerika geopereerd aan de knie. Vier jaar lang had hij zijn leven gezet op het lopen en eindelijk was er, ook noodgedwongen, rust. En toen hij eenmaal weer voluit mocht gaan, voelde hij hoe zijn lichaam was hersteld. Veel meer rendement hadden ineens zijn trainingen en per wedstrijd werd hij dit seizoen sneller.

Gisteren won hij de 800 meter. Koers opende in hoog tempo en trok onvervaard door. Hij werd uitgedaagd door de enorme vechter Eddy Kiemel maar behield zijn fraaie, bijna zorgeloze pas.

Bespreekgeval dus. Want Koers heeft de A-limiet nog niet gehaald, ook al wordt 1.45 nog maar zelden gelopen. Loze beloftes lijkt Paauw na de EK van Helsinki te hebben gedaan. Zoals hij ook geen greep lijkt te hebben op de ontwikkeling van andere jonge talenten. Telkens opnieuw zegt hij dat misschien iets dwingender moet worden opgetreden ten aanzien van jonge talenten en te eigenzinnige trainers, maar het gezag heeft hij er niet voor.

Zelfs Jacqueline Poelman rangschikte Paauw nog onder de berspreekgevallen. De Groningse had er zich al bij neergelegd dat haar seizoen verloren was. Dat de titels op 100 en 200 meter haar niet konden ontgaan, was hooguit pijnlijk voor de concurrentie. Maar haar leven was door de verhuizing naar Utrecht nu eenmaal 'op zijn kop gezet'. Misschien was een ander minder beïnvloed geweest door zo'n omschakeling maar haar kostte het kennelijk een seizoen.

De KNAU heeft Henk Kraaijenhoff aangetrokken als aanspreekpunt voor talenten en trainers. Van onwil en misverstand is nog weinig te bespeuren maar een bron van inspiratie is de KNAU zeker nog niet.

De vroegere sprinter Sammy Monsels stond met zijn pupil Erroll Essajas langs de baan. ook zij neigden tot opgaven. Monsels: 'Ik zie geen gedrevenen meer.' Essjas: 'We zijn te lief voor elkaar. Ik ga tennissen, geen atletiek meer voor mij.'

In een sfeer van algehele malaise vallen ook opbeurende prestaties niet meer op. Bijna geheel verontzaamd werd het optreden van Johan van Lieshout bij het speerwerpen. Hij kwam ondanks de meewind zaterdag tot over de 77 meter. Maar ook hij is al jaren een atleet die een speciale benadering nodig heeft en blijkbaar is niemand het gegeven een jarenlange pogen de kroon van vervolmaking te schenken. Van Lieshout mocht in 1990 naar de EK van Split, faalde en werd afgeschreven. Onlangs wierp hij in Basel tachtig meter. De worp werd ongelukkigerwijs afgekeurd. Niemand die erom maalde behalve Peter van Wijk, ook één van de nieuwe adviseurs.

Een gunstige uitzondering leek afgelopen winter ook de samenwerking tussen de trainers Vijfvinkel en Wernert. De Nederlandse sprinters schoven naar elkaar toe, de samenwerking en rivaliteit leken tot nieuw elan te leiden. Maar de vreugde was om onverklaarbare redenen opnieuw van korte duur.

Regilio van der Vloot ('Eindelijke stabiel') had slechts een korte verlossing van zijn blessuregevoeligheid nodig om zowel de 100 als 200 meter te winnen. Waarbij zijn tijd op de eerste afstand - 10,53 met een fikse tegenwind - overigens zeer te prijzen viel. Maar ook hij voelt zich lichtelijk verloren.

De 'oude' generatie is verloren. Van Hulst, 'snelste atlete ter wereld met asthma' (trainer Kersten), ploetert nog voort, Emiel Mellaard springt nog minder ver dan de polsstok-specialist Looije hoog, Nelli Cooman is in een prachtig wit gewaad toeschouwster, en Harold van Beek vestigt een Nederlands record op de 20 kilometer snelwandelen. Het is het enige van een al te armetierige titelstrijd.

Meer over