Vliegend tapijt

'Er zijn zo veel gedichten op de wereld. Nie mand die zegt dat er genoeg zijn.' Ant woordt de Vlaamse ontwerper Maarten van Severen op de vraag of het zinvol is de duizendeneerste stoel te ontwerpen....

Van Severen (45) is een goedgemutste Vla ming die, zegt hij, soms maar vijf minuten nodig heeft om een stoel te tekenen. Hoe simpeler, hoe beter is zijn motto. Zo ontstonden ook zijn vederlichte aluminium tafels waaruit elke overbodigheid is weggebannen. Dat is ontdekt door onder meer Rem Koolhaas die Van Severen nu inschakelt voor allerhande interieurs, te beginnen bij de villa Floirac voor een invalide krantenmagnaat waarvoor Van Se ve ren de boekenkasten maakte. Voor de concertzaal van Porto en de bibliotheek van Seattle (ook Koolhaas) ontwerpt Van Severen alle meubilair, waarbij hij zich laat leiden door de specifieke omstandigheden. In een bibliotheek wil je immers anders zitten dan in een concertzaal.

De .03 leent zich voor varianten, blijkt nu. Producent Vitra showde ze onlangs in het Open Haven museum van Amsterdam: de bureaustoel met of zonder leuning, en de sofa mvs Chaise die een broertje zou kunnen zijn van de fameuze chaise longue van Le Cor busier. Een zwarte zigzagvormige stoel, maar zonder het chromen buizenstelsel. Van Severen heeft zich weer beperkt tot het hoogst noodzakelijke: een zwarte 'lap' van polyurethaan, een kussentje voor het hoofd en een chromen onderstel. De stoel heeft een actieve en een luie stand; eerst is het even schrikken als het onderstel van de schuine in een rechte positie schiet, want je lijkt even in het luchtledige te zweven. De elasticiteit van het polyurethaan geeft je het gevoel dat je op een vliegend tapijt ligt, dat zich vormt naar je lichaam.

De mvs Chaise is bedacht voor de harde werkers die even een uiltje willen knappen tussen de bedrijvigheden, de zogeheten power sleep, waarna de prestaties weer een hoge vlucht kunnen nemen. Maar hij is zo elegant en zo comfortabel dat ik hem ook kansrijk acht voor de doorsnee huiskamer, als eigentijds alternatief voor de rookfauteuil waarin vader vroeger even tot rust kwam.

Een twee meter lange hoofdredacteur die op de chaise plaatsnam, was iets minder gecharmeerd, omdat zijn voeten over de rand bungelden. Moet dan het hele lichaam worden ondersteund, vroeg ik hem. Ja, ik wil er alles op hebben, was het antwoord. Misschien kan Van Severen een extended version tekenen.

Meer over