Vliegend brood

In het artikel over de oudste lezer van de Volkskrant schrijft uw verslaggeefster dat hij zich nog van alles kan herinneren zoals de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep en dat in de latere oorlog het wittebrood uit de lucht viel....

Amsterdam Gerard Mensink hoofd educatie Verzetsmuseum

Het vliegende brood blijkt een hardnekkig misverstand. Er is wel voedsel uit de lucht gevallen, maar het brood is destijds gebakken door bakkers in Nederland.

Eind januari 1945 voerde het Rode Kruis het meel per schip uit Zweden aan. Pas een maand later kon het legendarische Zweedse wittebrood worden uitgedeeld. In april dropten geallieerde vliegtuigen, met toestemming van de Duitsers, voedselpakketten boven Nederland. Op 2 mei werden geallieerde vrachtwagens met voedsel toegelaten. Het viel overigens niet mee een eerlijke verdeling te organiseren. Het meeste voedsel kon pas na de bevrijding worden uitgedeeld.

Er zijn meer van dit soort `geschiedsveranderingen`. Zo denken de meeste Nederlanders dat de Duitse bezetters ongeveer al onze fietsen hebben ingepikt. Feit is dat amper 4 procent van het fietsenpark is gevorderd, tijdens enkele grote fietsenrazzia's.

Meer over