Vliegen zijn grote plaag voor rundvee

Vliegen veroorzaken onrust. Niet alleen bij mensen maar vooral ook bij dieren. 'Onrust in de stal betekent altijd een produktiedaling', zo schrijft Oogst....

Onderzoekers kwamen al eerder tot de ontdekking dat stieren zo'n twintig keer per minuut in een reflex hun huid bewegen om de vliegen te verjagen. Daarbij steeg het aantal hartslagen en de lichaamstemperatuur. Amerikaanse onderzoekers constateerden zelfs uitputting bij koeien door stalvliegen. Binnen een week werden de koeien 1,5 kilo lichter.

Hoe groot de schade in Nederland is, is niet berekend. Maar dat er schade is, staat volgens Oogst als een paal boven water. 'Bij melkkoeien kan dat snel oplopen. Als een onrustige koe het melkstel vaak aftrapt, melkt ze minder goed. Daardoor loopt ze meer kans op mastitis', zegt voorlichter Hinke Fiona Cnossen van DLV in Sneek.

Koeien hebben vooral last van de kleine steekvlieg en de zomerwrangvlieg. De kleine steekvlieg leeft van bloed. Het wondvocht dat bij een beet vrijkomt, trekt de zomerwrangvlieg aan.

Volgens Cnossen is vliegen in de stal vooral een hygiëneprobleem. Mest en voerresten zijn ideale broedplaatsen, net als vochtige ligboxen. Behalve het schoon houden van de stal zijn er ook veel bestrijdingsmiddelen in de handel. Probleem is dat veel vliegen resistent worden tegen chemische bestrijdingsmiddelen. In Canada en de VS treedt resistentie al heel snel op, omdat er zo'n vijf vliegengeneraties per jaar zijn. In Nederland zijn er drie, maar toch daalt door het optreden van resistentie het gebruik van insekticiden. Daarom wordt nu gekeken naar bestrijdingsmethoden met lokstoffen en goedjes die vliegen juist verjagen.

Meer over