Vleeslijm mag niet in hele EU

Met vleeslijm worden stukjes vlees aan elkaar geplakt. In Nederland mag dat al jaren, in veel andere EU-landen blijft het verboden....

Van onze verslaggeefster Ana van Es

AMSTERDAM Een meerderheid van het Europees Parlement heeft een voorstel verworpen om vleeslijm in de gehele Europese Unie toe te laten. De PvdA wil ook in Nederland een verbod.

Vleeslijm maakt het mogelijk om kleine stukjes vlees onzichtbaar aan elkaar te plakken. In Nederland is het product al jaren op de markt, maar in veel andere Europese landen geldt een verbod. Tegen de zin van de Europese Commissie, die voorstelde om vleeslijm toe te staan in de gehele Europese Unie. Maar daar stak een meerderheid van het Europese Parlement (370 tegen 262 stemmen) woensdag een stokje voor.

Vleeslijm is consumentenmisleiding, vindt een van de tegenstemmers, de Nederlandse europarlementariër Kartika Liotard (SP). ‘Consumenten weten niet dat ze aan elkaar gelijmd vlees kopen. En er zijn gezondheidsrisico’s: omdat je relatief een groter oppervlak vlees gebruikt en bij lage temperaturen verwerkt, neemt de kans op salmonella toe.’

In Nederland blijft vleeslijm vooralsnog verkrijgbaar. Lidstaten behouden hun eigen bevoegdheid om te bepalen of ze dit product al dan niet toestaan. De PvdA wil in de komende kabinetsperiode onderzoeken of een verbod op vleeslijm ook in Nederland mogelijk is. ‘Consumenten worden nu op het verkeerde been gezet’, zegt Harm Evert Waalkens, Tweede Kamerlid voor de PvdA. ‘Wil je een consument een steak verkopen, dan moet je ook echt een steak verkopen en geen aan elkaar geplakte snippers.’

Nederland is een belangrijke producent van vleeslijm. Het wordt gemaakt van een stollingseiwit, trombine, uit het bloed van runderen. De vleesbranche vindt het woord ‘vleeslijm’ daarom tendentieus. ‘Het is geen lijm, maar een natuurlijk product’, zegt een woordvoerder van het Productschap Vee, Vlees en Eieren. ‘Als je jezelf snijdt, dan gaat je bloed stollen. Bij runderen gebeurt dat ook. Uit hun bloed wordt een specifiek stollingseiwit gehaald. Na zuivering worden met die eiwitten vervolgens stukjes vlees geplakt.’

Dankzij trombine gaan restanten vlees niet verloren, maar kunnen ze in een hoogwaardig product bij elkaar worden geplakt. Ook is het mogelijk om hoeveelheden precies af te passen. De horecagroothandel levert veel producten die met behulp van vleeslijm worden gemaakt, zoals medaillons in een precies identieke vorm. De consument hoeft daar niets van te merken: in smaaktests scoren producten met vleeslijm niet slechter dan vlees zonder toevoegingen.

Het besluit van het Europees Parlement betekent voor Nederlandse producenten dat het niet mogelijk is om vleeslijm of daarmee vervaardigde producten te exporteren in de gehele Europese Unie. ‘De Europese markt blijft in beginsel voor ons gesloten en dat is jammer’, zegt Richard van der Kuijk, secretaris van de Centrale Organisatie voor de Veesector.

Van consumentenmisleiding is volgens hem geen sprake. ‘Vleeslijm verandert de samenstelling van het product niet. Ik zeg altijd: vier houten planken maken een kastje, maar het blijft toch een kastje.’

Meer over