Vleesbacil mogelijk oorzaak MS

Een gifstof uit een veelvoorkomende bacterie in vlees zou weleens een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van de zenuwziekte multiple sclerose (MS).

VAN ONZE VERSLAGGEVER HIDDE BOERSMA

AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers verdenken het enterotoxine E (ETX) uit 'clostridium perfringens type B' ervan de eerste gaten te slaan in de beschermende barrière tussen de hersenen en het lichaam, een symptoom dat typerend is voor MS.

Ook verklaart de aanwezigheid van ETX volgens de onderzoekers het afbreken van de isolerende laag rond zenuwcellen in de hersenen. MS-patiënten krijgen door de schade een waaier aan neurologische klachten zoals vermoeidheid en coördinatie- en bewegingsstoornissen. In Nederland komt het bij 1 op de 1.000 mensen voor.

De bacterie clostridum perfringens is een belangrijke veroorzaker van voedselvergiftiging, met name bij het eten van niet goed gebakken vlees. In verreweg de meeste gevallen leidt die voedselvergiftiging niet tot MS. De Amerikanen toonden ETX aan in 2,7 procent van alle voedselmonsters die ze testten. 'Waarschijnlijk is er nog een extra trigger', zegt MS-onderzoeker Charlotte Teunissen van het VU Medisch Centrum Amsterdam. Zij is niet betrokken bij de studie.

De Amerikanen tonen aan dat antilichamen tegen ETX tien keer vaker worden aangetroffen bij MS-patiënten, vergeleken met gezonde personen. Bovendien laten ze bij muizen zien dat ETX inderdaad bindt aan hersencellen en deze zelfs vernietigt.

De onderzoekers van het Weill Cornell Medical College in New York presenteerden hun resultaten vorige week op een congres. Eind vorig jaar toonden ze de bacterie al voor het eerst aan bij een patiënt met beginnende MS.

Teunissen noemt de bevinding veelbelovend. 'Wetenschappers zijn het er al langer over eens dat er waarschijnlijk een externe oorzaak, zoals een bacterie of een virus, aan de basis ligt van de aandoening.'

undefined

Meer over