Vlees van Nederlands varken naar China

Nederlandse varkensboeren kijgen dit najaar voor het eerst toegang tot China. De grote vraag naar varkensvlees noopt Peking ertoe meer buitenlandse aanvoer toe te laten. Volgens een Rabobankrapport dreigt er anders volgend jaar in China een tekort van twee miljoen ton vlees.

HANS MOLEMAN

SHANGHAI - De Nederlandse varkenssector exporteerde vorig jaar 850 duizend ton vlees, met Duitsland als grootste afnemer. Naar China mochten tot dusverre alleen varkensdarmen worden uitgevoerd. Volgens het Productschap Vee en Vlees in Zoetermeer hebben nu twee bedrijven, Vion uit Eindhoven en Van Rooi uit Helmond, het goedkeuringsstempel voor vleesexport gekregen van de Chinese regering.

China kan een belangrijke markt worden voor Nederlandse exporteurs, zowel voor de luxere varkensdelen als voor bijproducten, zoals varkenspoten.

Vion is de grootste vleesverwerker van Europa. China is de grootste markt voor varkensvlees ter wereld: de helft van al het varkensvlees komt er op tafel. Varken is de favoriete vleessoort voor ruim een miljard Chinezen. Vorig jaar aten ze er ruim vijftig miljoen ton van.

De Nederlandse regering is al jaren bezig de Chinezen te bewegen varkensproducten toe te laten. In 2008 werd daarover een akkoord bereikt, waarna een lange inspectieronde van Nederlandse slachterijen begon. China haalt zijn meeste importvlees nu nog uit Denemarken, de VS, Canada en Frankrijk.

In de eerste vijf maanden van 2011 jaar steeg de import met ruim veertig procent tot circa 400 duizend ton, aldus het dagblad China Daily. Voor het hele jaar rekent het Raborapport op ruim een miljoen ton, voor volgend jaar op een verdubbeling van dit volume. China voert tot dusverre vooral delen van varkens in die in het westen worden gezien als afval, zoals poten, koppen en magen. Die onderdelen waren goed voor driekwart van de 900 duizend ton import van vorig jaar.

undefined

Meer over