Vlag met Guus

`OP EEN OCHTEND als deze mág je best een beetje koppijn hebben', zegt de receptionist van het hotel, als ook de vreugde aan een beetje rust toe is....

De zon is alweer op als twee Italiaanse supporters het café verlaten. Ze gaan naar huis. Poetsploegen doen hun best om Daejeon weer op te maken voor een nieuwe dag, de dag na de avond ervoor.

Wat voetbal vermag is weer eens aangetoond met de heroïsche WK-zege van Zuid-Korea op Italië. En Nederland, zo horen we vanaf thuis, was een beetje voor Zuid-Korea, want Zuid-Korea was de underdog en Hiddink is de trainer. Hij schilde het appeltje met de Italianen dat nog op het bordje van Euro 2000 lag.

Voetbal is gratis reclame, wereldwijd. Nederland is een landje waarvan veel Zuid-Koreanen niet weten waar het ligt. Zal wel ergens in Europa zijn. Velen kennen Nederland alleen omdat Hiddink er vandaan komt. Landgenoot zijn van Hiddink, our hero, dat opent deuren. Gezichten gaan lachen, duimen wijzen omhoog, koppijn van een avondje drank verdwijnt.

Voor het stadion in Daejeon waar Zuid-Korea geschiedenis schreef, waren vlaggen te koop. Ze kostten drieduizend won, bijna drie euro. De vlag is dertig bij vijftig centimeter groot, en gemaakt van kunststof. Het dundoek ruikt nieuw, alsof het net van de lopende band is afgerold. De vlag bestaat uit een rode, een witte en een blauwe horizontale band en hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden. Er zit een koord doorheen.

In de witte baan staat: I love, gevolgd door een stel Koreaanse tekens. Die tekens, zo leggen de verkoopsters uit, staan voor de naam Hiddink.

De vlag, met handtekening van de meester zelf, is bij opbod te koop. Bieders gelieve hun bod uit te brengen bij: w.vissers@volkskrant.nl. De opbrengst gaat naar Steunfonds IBISS Nederland, een stichting die zich inzet voor onder meer voetbalscholen voor straatjongeren in Rio de Janeiro. Bieden kan tot vrijdag middernacht, Nederlandse tijd.

Meer over