Vladimir Poetin

Vladimir Poetin, president van Rusland, passeerde in 2013 Barack Obama en werd volgens de ranglijst van het tijdschrift Forbes de machtigste persoon ter wereld. Bovendien maakte één brief naar The New York Times, over Syrië, hem tot een vermaard ingezondenbrievenschrijver. Poetin werd in 2013 negende dan taekwondo en ving een snoek van tien kilo. Met name dat laatste zou zijn grootvader Spiridon met trots hebben vervuld.

Er is weinig bekend over de voorvaderen van Vladimir Poetin. Sommigen beweren dat hij afstamt van een bastaard van een lid van de adellijke familie Poetianin en dat er zodoende, via de middeleeuwse Roerik-dynastie en de Romanovs, een verwantschap zou bestaan met alle Europese vorstenhuizen. In dat geval was koning Willem-Alexander een paar weken geleden op bezoek bij zijn achterneef Vlad.

Wat we zeker weten, is dat de vader van Poetin (1952) Vladimir Spirodinovitsj Poetin heette (1911-1999) en dat Poetins grootvader luisterde naar de naam Spiridon Poetin en in 1879 werd geboren in het departement Tver, ten noordwesten van Moskou. Het is niet bekend wie Spiridons ouders waren. Wel dat hij op 15-jarige leeftijd de wijde wereld in trok en arriveerde in Sint-Petersburg en kok werd.

Op 23 december 1912 werd aan de Ulitsa Herzena in Sint-Petersburg een machtig hotel geopend: het Astoria. In 1913 waren de Romanovs drie eeuwen aan het bewind en de gasten voor het feest moesten op niveau in de hoofdstad kunnen verblijven. Chef-kok, tegen een riant jaarsalaris van 100 gouden roebels: Spiridon Poetin.

Het Astoria werd een ontmoetingsplaats voor de internationale beau monde. Balletdanseres Isadora Duncan verbleef er in de laatste pre-revolutionaire jaren, de schrijver H.G. Wells ook en Raspoetin, de mysterieuze adviseur van de tsarenfamilie, ontmoette er zijn minnaars en minnaressen. Het verhaal wil dat Raspoetin de chef-kok ooit tipte met een gouden roebel - vanwege de overeenkomst in beider achternaam en wellicht ook omdat hij goed had gegeten.

Lenin sprak vanaf het balkon van het Astoria in 1919 het volk toe, Michael Boelgakov schreef op kamer 412 delen van Meester en Margarita en Hitler plande er zijn overwinningsparty na de inname van Leningrad - die ging uiteindelijk niet door.

Spiridon Poetin was toen allang vertrokken. Hij was chef de cuisine geworden in de grote datsja van de nieuwe heerser, Vladimir Iljitsj Lenin, 35 kilometer ten zuiden van Moskou. Toen Lenin in 1924 overleed en werd opgevolgd door Stalin, bleef Poetin koken voor de weduwe Lenin, Nadezja Kroepskaja.

Een paar jaar later, ook tijdens de Grote Terreur van 1936 tot 1938, was hij de kok van Stalin, wanneer die buiten Moskou in een van zijn datsja's verbleef. Het was levensgevaarlijk in Stalins omgeving te verkeren, maar Spiridon overleefde. Stalin bezorgde hem zelfs een baan op een van de buitens van de communistische partij, Ilitsjovski. Daar kookte Poetin door tot zijn 80ste.

Soms kwam zijn kleinzoon langs en gingen ze samen vissen. Wat Vladimir Poetin zich bijna vijftig jaar later vooral van zijn opa herinnerde, was diens zwijgzaamheid. Spiridon, kettingroker maar geheelonthouder, stierf in 1965, op 86-jarige leeftijd.

Bert Wagendorp

undefined

Meer over