'Vlaamse Syriëstrijder (18) verblijft al week in Nederland'

De 18-jarige Vlaamse Syriëstrijder Jejoen Bontinck, naar wie door zijn ouders een herhaalde zoektocht is ondernomen, blijkt al ruim een week in Nederland te verblijven. Hij zou op het punt staan terug te keren naar België, melden de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

Redactie
Vader Dimitri Bontinck tijdens een persconferentie in mei. Beeld BELGA
Vader Dimitri Bontinck tijdens een persconferentie in mei.Beeld BELGA

Verschillende bronnen hebben tegenover de kranten bevestigd dat Jejoen Bontinck al meer dan een week in Nederland verblijft en dat zijn terugkeer naar België ophanden is. Zijn vader Dimitri, die donderdag in een krant vertelde dat zijn zoon nog in Syrië was, zou op dit moment bij hem zijn.

AIVD op de hoogte
Het is vooralsnog onduidelijk hoe de 18-jarige uit Syrië weg is gekomen en hoe het komt dat hij in Nederland vertoeft. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was naar verluidt op de hoogte van zijn aanwezigheid in Nederland.

Eenmaal terug in België zal Bontinck uitleg moeten geven aan de onderzoeksrechter en de federale politie. Volgens vader Bontinck is zijn zoon een slachtoffer en werd hij geradicaliseerd en in de val gelokt door Fouad Belkacem, de voorman van Sharia4Belgium. Die zou hem naar Syrië hebben gedreven.

Ronselen
Uit verklaringen van andere teruggekeerde Syriëstrijders blijkt volgens De Standaard dat Jejoen zelf een actieve rol speelde in het ronselen van strijders in Antwerpen. Jejoen zal ook moeten uitleggen wat hij en zijn vrienden van Sharia4Belgium in Syrië hebben gedaan. Het is aan de Belgische onderzoeksrechter om te beslissen of hij aangehouden wordt of niet.

Meer over