Vlaamse Syrië-strijder 'heeft niet gevochten'

De Vlaamse Jejoen Bontinck heeft niet gevochten in Syrië. Dat heeft zijn vader vrijdagavond gezegd in Pauw & Witteman.

Vader Dimitri Bontinck tijdens een persconferentie in mei. Beeld belga
Vader Dimitri Bontinck tijdens een persconferentie in mei.Beeld belga

'Dat heb ik hem meerdere keren gevraagd en ik geloof hem", aldus Dimitri Bontinck. 'De radicale organisaties in Syrië zouden hem anders niet hebben laten terugkeren naar België.'

Volgens Bontinck heeft zijn zoon in Syrië vrijwilligerswerk gedaan uit een 'sociaal rechtvaardigheidsgevoel' en heeft hij zes weken gevangen gezeten.

De berichten dat zijn zoon andere Vlamingen heeft geronseld om ook naar Syrië af te reizen, zijn volgens Bontinck 'volledig uit de lucht gegrepen'. Dimitri Bontinck, die eerder dit jaar in Syrië is geweest om zijn zoon te zoeken, zegt zeker te weten dat andere Belgen wel in Syrië zijn om te vechten.

Volgens vader Bontinck, zelf geen moslim, hoeft niemand in België zich zorgen te maken dat zijn zoon geradicaliseerd is teruggekeerd. 'Hij zou een tikkende tijdbom zijn en dit en dat, daar is niks van waar. Er is een leuke, toffe jongen teruggekeerd voor wie niemand bang hoeft te zijn.'

Jejoen Bontinck werd vrijdag opgepakt toen hij terugkeerde naar België om zijn moeder te bezoeken. Eerder op de dag werd bekend dat hij daarvoor ruim een week in Nederland had gezeten.

Meer over