‘Vlaamse Live8’ dient Dewinter van repliek

Een week voor de Belgische gemeenteraadsverkiezingen komen artiesten als dEUS, Clouseau en Helmut Lotti in actie voor verdraagzaamheid. Of het ook helpt, wordt betwijfeld....

Van onze correspondent Bart Dirks

‘We leven in een maatschappij die niet simpel in elkaar zit, maar we moeten het met elkaar doen. Al dat negativisme dat ze hier hebben proberen te injecteren, dat gaan we er vandaag helemaal uit zingen.’ Aan het woord is Tom Barman, voorman van de populaire band dEUS.

Met ‘ze’ bedoelt hij het Vlaams Belang, nu al met een miljoen kiezers achter zich de grootste partij van Vlaanderen. Over een week zijn de Belgische gemeenteraadsverkiezingen en de extreem-rechtse, Vlaams-nationalistische partij van Filip Dewinter stevent af op de dertiende verkiezingszege op rij. In sommige Waalse steden, Charleroi voorop, staat ook het Front National op winst.

Maar 140 artiesten, onder wie Clouseau, Helmut Lotti, Admiral Freebee, Hooverphonic en Arno Hintjes, besloten hun stem te verheffen. Onder aanvoering van Barman waren er ‘verdraagzaamheidsconcerten’ in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Gent. De noemer 0110 verwijst naar 1 oktober.

Tegen zessen zijn op de vier locaties al 85 duizend bezoekers geteld, van wie 40 duizend in Antwerpen. Op de Gedempte Zuiderdokken van de Scheldestad moeten de topacts Clouseau en dEUS nog hun opwachting maken. Na zonneschijn volgen bij het vallen van de avond hagelbuien en onweer, maar de tienduizenden toeschouwers in Antwerpen trekken zich er niets van aan. Al was het maar omdat dEUS al elf jaar niet meer in zijn eigen stad heeft gespeeld.

Aan de lopende band worden vergelijkingen gemaakt met Live8 van Bob Geldof. Maar zal het grootse spektakel de kiezers van het Vlaams Belang op andere gedachten brengen? Het is zeer de vraag. Politicologen vrezen dat 0110 de kloof tussen de Vlaams Belang-aanhang en de andere kiezers alleen maar groter maakt. Zwijgen is echter geen alternatief, zeggen de artiesten eensgezind.

‘Ik weet niet of het impact heeft’, zegt een gehaaste, maar tevreden Barman. ‘Maar dit is een teken aan de wand. Artiesten, schrijvers en beeldend kunstenaars uit alle hoeken hebben zich geout. Ik hoop dat het een begin is van iets.’

Dewinter poogde ‘volkse’ artiesten als Clouseau en Helmut Lotti te overtuigen dat ze werden misleid door Barman. Ze lieten zich niet van de wijs brengen. Tegen half elf zingen Koen Wauters van Clouseau en Tom Barman de hit België van het Goede Doel. Het publiek zingt massaal mee.

Meer over