Vlaamse en Nederlandse mediawerelden versmelten steeds verder

Met de onverwachte introductie van een Vlaamse presentator voor het 'iconische' Nederlandse interviewprogramma Zomergasten krijgt opnieuw een Vlaming een prominente plek in de Nederlandse media. Erg lijken we het niet te vinden, sterker, de liefde is wederzijds.

Peter Vandermeersch, de Belgische hoofdredacteur van NRC HandelsbladBeeld ANP

Kranten, tv-programma's, radiozenders; de Vlamingen zijn meer dan ooit en in verschillende gedaanten aanwezig. Dachten we met Bart Peeters, Goedele Liekens en Urbanus in de jaren '80 en '90 de hoogtijdagen wel gehad te hebben; inmiddels weten we niet beter of programma's op de Nederlandse televisie bestaan voor de helft uit Vlaamse deelnemers of vonden daar hun creatieve oorsprong.

Flikken
Man Bijt Hond, Wie is de Mol, Benidorm Bastards; ze komen allemaal uit het zuiden en worden in hun Nederlandse jasje hier al jaren goed bekeken. Series als Flikken Gent en Flikken Antwerpen trekken in België een miljoenenpubliek, en de Nederlandse versie Flikken Maastricht is ondertussen de best bekeken crimeserie van Nederland. Zonder dat er ook nog maar iemand is gevallen over de voor Nederlanders wat aparte programmatitel. De bij jongeren populaire dansshows So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle kennen zowel Vlaamse als Hollandse deelnemers en worden tegelijk in beide landen uitgezonden.

Niet alleen programma's worden gedeeld, ook de gezichten duiken steeds vaker op. Cabaretier Wim Helsen wordt op handen gedragen door de programmamakers van De Wereld Draait Door en mag zich daardoor inmiddels ook hier een bekende Vlaming noemen. En dankzij zijn charmante optreden gisteren in datzelfde programma, ligt eenzelfde pad voor Jan Leyers, de nieuwe presentator van Zomergasten, in de lijn der verwachting. Komische fragmenten in DWDD komen overigens niet zelden uit programma's van de VRT of VTM. Vooral de quasi-nonchalante grappen van de presentatoren van de quizzen Blokken en De Slimste Mens halen regelmatig de fragmentenrubriek De TV Draait Door. Van De Slimste verschijnt deze zomer een nieuwe Nederlandse versie op tv.

Kranten
In het recente verleden was het al bal in krantenland. De Belgische uitgever van Het Laatste Nieuws en De Morgen nam het Nederlandse PCM (onder meer de Volkskrant en AD) over, en werd zo in één klap eigenaar van vier van 's lands belangrijkste kranten. In de slipstream van deze mega-overname verhuisde de Vlaamse journalist/hoofdredacteur Peter Vandermeersch van De Standaard naar NRC Handelsblad en veranderde de afgelopen jaren mede dankzij vele tv-optredens in een halve Nederlander. Ook in zijn kijkgedrag overigens, zo vertelde hij deze week aan de VARAGids: Om 19.30 uur kijk ik De Wereld Draait Door, om 20.00 uur het Journaal, dan ook 22.00 uur is Nieuwsuur een vaste afspraak en om 23.00 uur Pauw en Witteman. Dat is een klassieke tv-avond, eigenlijk.'

Tot eind jaren negentig gold dat trouwens voor maar liefst een kwart van alle Vlamingen. Bij gebrek aan interessante televisie in het thuisland schakelden velen in op de Nederlandse zenders. De komst van commerciële tv veranderde dat grotendeels, maar nog altijd zijn er elke avond honderdduizenden Belgische kijkers.

De liefde is wederzijds. Zo wordt de zender Canvas geprezen om zijn documentaires en sportaanbod, kreeg 'ons' Noordzee FM in 2005 de naam Q-Music na gebleken succes in het zuiden, is oud-voetballer en tafelheer Jan Mulder al jaren een graag geziene talkshowgast en komt De Wereld Draait Door volgend seizoen mogelijk een week lang vanuit Brussel. Presentator en verklaard België-fan Van Nieuwkerk zou dan in beide landen tegelijk te zien zijn. Met Jan Leyers de komende zomermaanden aan het hoofd van het veelbesproken Zomergasten bereikt de mediakruisbestuiving een voorlopig hoogtepunt.

Jan Leyers, de nieuwe presentator van ZomergastenBeeld ANP
Matthijs van NieuwkerkBeeld ANP
Veel Nederlandse kranten zijn in Belgische handenBeeld ANP
Meer over