Vk.nl-Tourprognose - etappe 13: Niet zo zagen, gewoon gaan fietsen

De Volkskrant volgt de Tour de France op de voet. De komende weken verzorgen onze verslaggevers ter plaatse speciaal voor vk.nl de dagelijkse tourprognose. Vandaag: De dertiende etappe, Pau-Lourdes 152,5 kilometer

Marije Randewijk en Mark Miserus
Vacansoleil-renners Johnny Hoogerland en Rob Ruigh Beeld anp
Vacansoleil-renners Johnny Hoogerland en Rob RuighBeeld anp

Op naar het tweede bedevaartsoord van de Tour?
Lourdes ja, vijf miljoen bezoekers per jaar. Een stad om te mijden in Frankrijk. Maar misschien zijn er wel renners die er een kaarsje op willen steken. Ik ga geen namen noemen, dat kan iedereen wel invullen.

Dat is flauw.
Het was gewoon even wennen gisteren. De grote Nederlandse wielerrevival was aangekondigd deze Tour, en dan valt het gewoon een beetje tegen. Kun je nog herinneren dat het in de klassiekers ook zo ging. Hadden we een voorjaar waar Niki Terptra, Sebastian Langeveld en Martijn Maaskant in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix vooraan reden, en schreef iedereen dat we daar de komende jaren van zouden gaan genieten. Natuurlijk, Langeveld won de Omloop Het Nieuwsblad, maar verder kun je moeilijk van een revival spreken.

Dus je schrijft deze generatie alweer af?
Ben je gek, er is nog een week te gaan in de Tour. Een aantal heeft nog mogelijkheden aan te tonen dat ze de pijn kunnen verbijten.

Dat kunnen ze allemaal toch wel?
Ja, maar onze vraag is: is pijn kunnen lijden hetzelfde als met tegenslagen omgaan. Je kunt een honderd procent voorbereiding op de Tour hebben, maar kun je je dan nog aanpassen aan de omstandigheden, anticiperen als er dingen fout gaan. Kun je niet beter een 75 procent voorbereiding hebben en weten hoe je onverwachte dingen moet verwerken.

Je doelt nu op Robert Gesink?
Niet specifiek. Weet je wat Hilaire Vanderschueren eerder in de week zei, dat de renners niets zo moesten zagen, dat dit wel de Tour was en dat ze gewoon moesten gaan fietsen. Het ging om een pijntje bij Thomas de Gendt. Die zat prompt een dag later de hele tijd voorin in een van de zwaarste bergetappes van de ronde.

Zien we die vandaag ook?
Dat zou zomaar kunnen. De Gendt is wel een man voor een lange ontsnapping. Deze rit is niet zo zwaar als die van donderdag en die van morgen (zaterdag). De moeilijkste klim is de Aubisque, eentje van buitencategorie. Maar de top ligt op 50 kilometer van de finish. De klassementsrenners ga je waarschijnlijk niet zien, tenzij een ploeg een meesterlijke tactiek heeft uitgedacht.

Aan wie denk je dan?
Hooguit aan Leopard-Trek, de ploeg van de broertjes Schleck. Die van Cadel Evans en Alberto Contador zijn daar simpelweg niet sterk genoeg voor. Maar eerlijk gezegd geloof ik meer in een lange ontsnapping.

Dus moet je er een slag naar slaan?
Zo'n beetje. We gokken op Sandy Casar, en hopen op Bauke Mollema of Rob Ruijgh.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over