Nieuws

VK en EU koersen af op handelsconflict

De Europese Commissie overweegt handelsancties tegen het Verenigd Koninkrijk wegens het schenden van afspraken over Noord-Ierland. Dit komt nadat de regering-Johnson woensdag had besluiten om vanaf 1 april geen controles te gaan uitoefenen op dierlijke producten. Met deze stap wil Londen lege winkelschappen in Noord-Ierland voorkomen.

Volgens de Britten zijn er aanwijzingen dat grenscontroles tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland zwaarder zijn dan elders. Beeld Getty Images
Volgens de Britten zijn er aanwijzingen dat grenscontroles tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland zwaarder zijn dan elders.Beeld Getty Images

De zeegrens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland zorgt al vanaf begin dit jaar voor problemen. Bepaalde Britse producten waren tijdelijk niet te verkrijgen in Noordierse supermarkten, maar het kostte ook moeite om planten en bomen naar dit deel van het koninkrijk te brengen. Bovendien heeft het voor politieke spanningen gezorgd, met name binnen de pro-Britse gemeenschap die zich afgesneden voelt van de rest van het land.

Vanaf 1 april zouden de problemen nog groter worden, reden dat de Britse minister Michael Gove de EU herhaaldelijkheeft gevraagd om de gratieperiode te verlengen. Tot op heden heeft Brussel die eis naast zich neergelegd. Enkele weken besloot Johnson om Gove te vervangen door Lord Frost, de bikkelharde Brexit-onderhandelaar. Deze wisseling werd in Brussel gezien als een verharding van de Britse lijn. Dat is nu gebleken.

Londen maakte bekend dat Britse douaniers, die ter plekke worden aangestuurd door Europese collega’s, tot oktober geen dierlijke producten zullen inspecteren. Omdat 97 procent van goederen die in de Noordierse havens arriveert voor Noord-Ierland bestemd is, bestaat er amper gevaar voor de integriteit van de Europese interne markt. Dat neemt niet weg dat Brussel ziedend is over deze eenzijdige schending van het Noordierse protocol.

De Britse actie, die niet bij Brussel was aangekondigd, ondermijnt volgens de Europese Commissie het vertrouwen. Dat vertrouwen was al geschonden toen de Britse regering in oktober een wetsvoorstel indiende om de vrijhandel tussen de verschillende delen van het VK te waarborgen. Dit was in strijd met Brexit-afspraken die twee partijen eind 2019 hadden bereikt. Met het bereiken van het akkoord werd het voorstel overbodig.

Aan Britse zijde heerst de overtuiging dat de EU-controles op de Ierse Zee strenger zijn dan elders. Cijfers bevestigen dat. Bovendien wijzen de Britten erop dat Brussel in januari zonder overleg een grens tussen Ierland en Noord-Ierland wilde instellen om vaccinatietransporten tegen te gaan. Volgens de Europese Commissie is de noodmaatregel van Johnson en Frost overbodig omdat men al pratend op weg was naar een oplossing.

De Europese Commissie zal een juridische procedure starten, maar deze neemt veel tijd in beslag. Om die reden wordt ook gedacht aan het sancties op handelsgebied, wat het gevaar met zich meebrengt dat er een ware handelsoorlog komt. Tekenen daarvan zijn al zichtbaar nu Europese landen Britse schelpdieren weigeren in te voeren. Als represaille overwegen de Britten mineraalwater en andere producten vanaf het vasteland te boycotten.

.

Meer over