Vitesse zoekt daders racistische uitlatingen tegen Ajax-doelman Onana

Vitesse is hard op zoek naar de supporters die zich racistisch hebben uitgelaten tegen Ajax-doelman André Onana. Fans van de Arnhemse club maakten zondag direct na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd oerwoudgeluiden naar Onana. Videobeelden van het incident verschenen op YouTube.

Anne Hendriksen
Doelman Onana van Ajax werd na de wedstrijd tegen Vitesse uitgejouwd met oerwoudgeluiden. Beeld anp
Doelman Onana van Ajax werd na de wedstrijd tegen Vitesse uitgejouwd met oerwoudgeluiden.Beeld anp

Het filmpje werd snel verwijderd, maar De Telegraaf had er al beslag op weten te leggen en plaatste het op haar website. 'We hebben met afschuw kennis genomen van het gedrag van een aantal personen', zegt Joost de Wit, algemeen directeur van Vitesse. 'Dit past niet bij Vitesse. We zijn een multiculturele club, ras of geloof zijn nooit issues geweest binnen onze vereniging. Het is bijna niet voor te stellen dat een groepje dit wangedrag heeft vertoond.' Vitesse heeft André Onana inmiddels excuses aangeboden voor de uitlatingen van de supporters.

Ook de KNVB wil dat Vitesse maatregelen neemt om de daders aan te pakken. 'Racisme hoort niet thuis in stadions. Dit mag niet, de daders moeten aangepakt worden', zegt Bas Ticheler, perschef van de KNVB. De voetbalbond heeft de zaak voorgelegd aan de aanklager. Die bestudeert het voorval en beslist op basis daarvan of hij een officieel onderzoek instelt, dat mogelijk leidt tot een straf voor Vitesse.

Vitesse heeft inmiddels aangifte gedaan bij politie. Joost de Wit: 'Racisme is strafrechtelijk te vervolgen. Als we de daders kunnen vinden kunnen ze een forse straf tegemoet zien.'

Meer over