Vitesse na rust ruim langs Roda JC

Zonder geweldig te hoeven spelen, heeft Vitesse vrijdag in eigen stadion een simpele overwinning geboekt op Roda JC: 3-0. Door de zege staan de Arnhemmers minimaal een dag bovenaan in de eredivisie, na de 1-1 van vorige week bij Willem II. Lewis Baker (strafschop), Abiola Dauda en invaller Nathan de Souza scoorden voor de thuisploeg, die de hele tweede helft met een man meer speelde na rood voor Ard van Peppen wegens hands kort voor rust.

null Beeld anp
Beeld anp

Roda had al binnen drie minuten op voorsprong kunnen komen als Farshad Noor de bal van dichtbij op aangeven van Anco Jansen had ingetikt. De inzet van Noor belandde echter op de paal. Vlak daarna kon aan de andere kant Valeri Qazaishvili op het doel af, maar hij schoot wat gehaast over.

Vitesse, met Dauda in de spits in plaats van de geschorste Denis Olinik, nam daarna het heft in handen. Dauda kon na tien minuten van dichtbij intikken, maar doelman Benjamin van Leer bracht redding.

Na die stormachtige openingsfase zakte het tempo, maar vlak voor rust werd toch gescoord. Roda-verdediger Van Peppen tikte een kopbal van Guram Kashia op de lijn met de hand uit het doel en werd daarvoor met rood van het veld gestuurd. Vitesse kreeg bovendien een strafschop, die door Baker beheerst werd ingeschoten: 1-0.

Om in de tweede helft met tien man zo goed mogelijk voor de dag te komen, werd Jansen geofferd voor Mitchel Paulissen. De Limburgers konden daarmee ook in ondertal gevaarlijk worden via onder anderen Edwin Gyasi en Noor, terwijl Vitesse naliet de wedstrijd te beslissen. Kashia (drie kopballen) en Milot Rashica (twee schoten) misten uitstekende mogelijkheden om de drie punten al in een vroeg stadium veilig te stellen.

Halverwege de tweede helft was het dan toch raak voor de Arnhemmers. Dauda schoot raak toen hij door Kevin Diks voor de keeper werd gezet. Vitesse kreeg kansen om de score verder op te voeren, maar het bleef bij een goal van Nathan tien minuten voor tijd. De van Chelsea gehuurde invaller krulde fraai zijn eerste doelpunt binnen voor Vitesse. Ook de thuisploeg eindigde met tien man omdat Kelvin Leerdam in de laatste minuut geblesseerd afhaakte en trainer Peter Bosz al drie keer gewisseld had.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over