Vitalii Sediuk: deze Oekraïense journalist maakt Hollywood onveilig

Hij is inmiddels de nachtmerrie van menig Hollywoodster: de Oekraïense journalist Vitalii Sediuk. Hij teistert de sterren door onder hun jurk te duiken, ze tijdens een interview plotseling op de mond te zoenen of op het podium te duiken wanneer zij een prijs in ontvangst willen nemen. Wie is deze helse journalist?

Gabriella Codonesu
Vitalii Sediuk (linksonder) dook afgelopen weekend onder de jurk van actrice America Ferrera tijdens de première van How To Train Your Dragon 2 in Cannes. Beeld afp
Vitalii Sediuk (linksonder) dook afgelopen weekend onder de jurk van actrice America Ferrera tijdens de première van How To Train Your Dragon 2 in Cannes.Beeld afp

Vitalii Sediuk (26) zorgde afgelopen weekeinde voor opschudding in Cannes toen hij onder de jurk dook van de Amerikaanse actrice America Ferrera, die achteloos over de rode loper struinde bij een première. Sediuk werd al snel door de beveiliging gepakt en van de rode loper gehaald, maar zijn doel was bereikt: hij had nog een Hollywoodster toegevoegd aan zijn indrukwekkende lijst met slachtoffers.

In de paar jaar dat Sediuk actief is, heeft hij al menig bekend Hollywoodacteur het leven zuur gemaakt. Hij begon in 2009 met een eigen programma op de Oekraïense televisie, waarin hij bekende nationale en internationale sterren brutale vragen stelde. Maar zijn eerste internationale erkenning kreeg hij twee jaar later, toen hij tijdens het huwelijk van prins William en Kate Middleton live in de uitzending een BBC-presentatrice ten huwelijk vroeg. Sinds 2012 woont de Oekraïner in Los Angeles

Sediuk tijdens het huwelijk van prins William en Kate Middleton. Beeld Youtube
Sediuk tijdens het huwelijk van prins William en Kate Middleton.Beeld Youtube
Vitalii Sediuk onder de jurk van actrice America Ferrera. Beeld epa
Vitalii Sediuk onder de jurk van actrice America Ferrera.Beeld epa

'Real life Borat'
In Amerika is de grappenmaker inmiddels berucht. Hij is al omgedoopt tot de 'real life-versie' van Borat. Van het beledigen van bekende sterren tot streaken op een modeshow, Sediuk krijgt het keer op keer weer voor elkaar de publiciteit te halen en ongenodigd op belangrijke rode loper-evenementen te verschijnen.

Zijn bekendste slachtoffer is de Amerikaanse acteur Will Smith. Die kreeg twee jaar geleden te maken met de Oekraïner tijdens de Russische première van zijn film Men in Black III. Op de rode loper werd hij door Sediuk tegengehouden. Sediuk knuffelde de acteur vervolgens en probeerde hem op de mond te zoenen, volgens de journalist een 'bekend Slavisch gebruik'. Smith was er niet van gediend en sloeg de journalist in zijn gezicht. 'Hij heeft geluk dat ik hem niet harder heb geslagen', liet de acteur na afloop weten. Sediuk bood de acteur later zijn excuses aan.

(Tekst loopt door na video).

Sediuk werd door acteur Will Smith in zijn gezicht geslagen. Beeld ap
Sediuk werd door acteur Will Smith in zijn gezicht geslagen.Beeld ap

Boze sterren
Vorig jaar februari zorgde Sediuk voor opschudding toen hij tijdens de uitreiking van de Grammy Awards het podium op stormde en de prijs voor beste solo-optreden voor de neus van zangeres Adele wegkaapte. Hij bedankte de zangeres overigens wel in zijn speech. Ondanks de zware beveiliging op de prijsuitreiking wist Sediuk niet alleen het podium te bestormen, maar ook verschillende celebrities op de rode loper te interviewen.

De organisatoren van de Grammy's waren niet zo blij met de actie van Sediuk en overwogen aangifte tegen hem te doen. Het liep uiteindelijk met een sisser af. Ook van de Oscars, die ongeveer een week later zouden plaatsvinden, kreeg de journalistist alvast een brief toegestuurd waarin hij vriendelijk werd verzocht weg te blijven.

Maar Sediuk wist ook de rode loper van de Oscars te bereiken. Hij droeg een witte zwaan als jurk, een knipoog naar de zangeres Björk, die in 2001 een soortgelijke jurk droeg. Hij werd echter al vlug afgevoerd door de beveiliging.

Blozende Bradley Cooper
Afgelopen januari liet hij de Amerikaanse acteur Bradley Cooper blozen door met zijn hoofd in het kruis van de acteur te duiken tijdens de Screen Actors Guild Awards. Na verschillende pogingen van de beveiliging en Cooper om de journalist te verwijderen, stond Sediuk uiteindelijk zelf op en fluisterde nog iets in het oor van Cooper voordat hij door de beveiliging werd afgevoerd. Sediuk wilde niet zeggen wat hij in het oor van de acteur had gefluisterd.

Volgens Sediuk hebben zijn acties een heel duidelijk doel: hij wil met zijn talloze ludieke acties simpelweg een originele reactie ontlokken bij de sterren in plaats van de saaie, standaardantwoorden die ze aan journalisten geven.

Meer over